I dag er det varslet storm flere steder langs kysten og i fjellet. Fronten som er på vei har med seg heftige nedbørsmengder, og NVE har sendt ut varsel om femårsflom for Vestlandet og Trøndelag i dag og i morgen.

— På Stad er det liten storm allerede, og vinden er ventet å øke utover formiddagen, sier Haldis Berge, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Fronten kommer inn over kysten i formiddag. Den treffer Vestlandet og trekker nordover til Møre og Romsdal før den blir liggende over Trøndelag.

— Det blir full storm på kysten av Møre og Romsdal i formiddag, og det samme i Trøndelag i ettermiddag. Fronten ligger langs hele vestlandskysten, men hovedtyngden blir på Trøndelag, sier Berge.

  • Bilder fra stormen? Send MMS til 2211 eller epost!

10 meter høye bølger

I Hordaland er det i formiddag ventet stiv kuling. Sogn og Fjordane får generelt liten storm, men full til sterk storm ved Stad - det vil si vindstyrker opp mot 30 meter pr. sekund.

— Det er også ventet liten storm utsatte steder i fjellet i Hordaland og Sogn og Fjordane, kan hende full storm, sier meteorologen.

STERK VIND: I 10-tiden blåste hengeren på et vogntog over ende på E39 ved Masdal på Sunnmøre.
BENT ANDREASSEN
RAS: Et steinras sperrer riksvei 55 i Sogndal. Uværet gjør at geologene mener det er for risikabelt å åpne veien i dag.
STATENS VEGVESEN

Været kommer ikke til å nå ekstremnivå noen steder, melder Meteorologisk institutt, som dermed avslutter den ekstra overvåkingen som ble satt i gang torsdag. Men heftlig blir det likevel:

I full og sterk storm på land kan trær rykkes opp med roten og det kan gjøre stor skade på hus. I fjellet kan lette småhus rives av grunnmuren og veier og jernbanelinjer blokkeres. På sjøen kan man få 10-16 meter høye bølger, så små og middels store skip tidvis kan forsvinne i bølgedalene.

Gjør allerede skade

I 10-tiden blåste hengeren på et vogntog over ende på E39 ved Masdal på Sunnmøre. Ingen ble skadet, men hengeren sperrer deler av veien.

— Det er kraftig vind på stedet, skriver operasjonsleder Magne Tjønnøy i loggen til politidistriktet.

Uværet fører også til at raset på riksvei 55 mellom Sogndal og Leikanger i går kveld, ikke blir ryddet med det første, da det er fare for at det raser mer jord- og steinmasser.

— Geologene har gjort en vurdering av rasområdet, og de mener det er for risikabelt å åpne veien igjen i dag, sier Per Ove Fossheim, prosjektleder i Statens vegvesen.

I Ålesund melder politiet om kraftledninger som slår i hverandre så gnistene treffer en bolig, en kraftmast som svaier, båter i drift og gjenstander som er blåst på sjøen.

Heftige nedbørsmengder

Det er sendt ut ut OBS-varsel om store nedbørsmengder og kraftig vind for Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

I Sogn og Fjordane ventes 50-80 millimeter nedbør, mens Hordaland får 40-60 millimeter.

— I Hordaland er det fortsatt perioden fra klokken 12 til 18 som får mest nedbør, men det vil jo også regne jevnt hele dagen, mest nord i fylket. I Sogn og Fjordane skal det regne mye over en lengre periode fra i ettermiddag til i morgen formiddag, sier Berge.

Også i Trøndelag ventes heftig nedbør, fra 60 til 90 milimeter på 12 til 18 timer.

— I Trøndelag tåler man ikke like mye nedbør som i Sogn og Fjordane, man er ikke like vant til sånne mengder. Det er det som gjør det litt skumlere, sier Berge.

Ny storm lørdag

Nord for Trøndelag merker de også uværet. Ikke så mye nedbøren, men det er sendt ut OBS-varsel om full til sterk storm for kystsstrøkene i Nordland, Troms og Finnmark. IfølgeNordlyser flere veier i Finnmark stengt, og det dårlige været gjør også at flere fergeavganger er innstilt.

Lørdag kommer en ny storm inn over nordvestlandet. Den treffer først og fremst fra Stad og nordover. Hordaland får stiv kuling, Sogn og Fjordane sterk kuling til liten storm - men, igjen, full storm rundt Stad.

Det blir også varmere i dag. Snøgrensen går opp til 1200-1300 meter i ettermiddag, før den i morgen kveld minker 700-1000 når det igjen blir kaldere.

— Vinden skal minke utover lørdagskvelden. Regnet fortsetter også, men det blir ikke like mye som i dag, sier meteorolog Berge.