Lettere nervøse og småflaue tusler de en etter en inn på toalettet på Studentsenteret med tisseglasset i hånden. Ved lunsjtider hadde over 30 studenter testet seg i går helt gratis på Medisinerstudentenes Seksualopplysnings (MSO) klamydiadag.

— En tredjedel av alle som har vært innom har vært gutter. Det er vi veldig glade for, sier Ingvild Sunde i MSO.

Det er langt flere enn prosentandelen gutter og unge menn som har testet seg for klamydia de siste årene.

Nær dobling

Marte Jørs, leder for Engen helsestasjon for ungdom, sier de fra 2007 til 2010 opplevde nær en dobling i antall gutter og unge menn som lot seg teste for klamydia.

— Guttene er blitt generelt veldig mye flinkere enn de var før, noe som er veldig kjekt å se, sier Marte Jørs, som er leder på helsestasjonen.

I 2007 utgjorde guttene i underkant av 20 prosent av dem som tok klamydiatest på Engen helsestasjon for ungdom. I 2010 hadde gutteandelen økt til over 35 prosent.

Parallelt med dette viser Folkehelseinstituttets klamydiastatistikk at Hordaland var det fylket i Norge med størst økning i påviste tilfeller av kjønnssykdommen.

Mer sex og flere partnere

Marte Jørs mener årsakene er flere.

— Vi vet at norsk ungdom har mer sex og flere partnere enn tidligere, i tillegg til at de er dårlige til å bruke kondom. Samtidig ser vi også at flere kommer og tester seg etter mange store opplysningskampanjer de siste årene. Derfor tror jeg at vi fanger opp flere av de smittede enn det vi gjorde før, sier Mjørs.

Seniorrådgiver Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet tror mer informasjon og nye testmetoder har lokket flere gutter til helsestasjonene. Men guttene er ennå ikke flinke nok, mener hun.

— Unge norske kvinner har alltid vært flinke til å teste seg, gjerne i forbindelse med andre rutinebesøk i helsevesenet. For gutter og unge menn vil nok veien til helsestasjonen føles litt lengre unna, sier hun.

Bjarte Justad var den eneste mannlige representanten på NSOs stand på Studentsenteret i går. Han tror mange av hans medbrødre lar være å teste seg fordi de synes det er for flaut.

— I tillegg ryktes det jo at det er veldig vondt. Men vattpinnens tid er forbi, og nå holder det å tisse i en kopp, påpeker han.

En av fire smittes

Harald Moi, professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på kjønnssykdommer, sier det sannsynligvis er mange flere som er smittet med klamydia enn de rundt 20.000 som årlig får påvist infeksjonen.

— Mørketallene er nok store, og spesielt for unge menn. Mange går rundt med klamydia uten å vite om det, før de til slutt ender opp med å smitte andre, sier Moi.

Han sier sykdommen er mest vanlig for jenter mellom 15 og 25, og menn opp til 30 år.

— Vi regner med at mellom 20 og 30 prosent av befolkningen får klamydia i tiden fra de blir seksuelt aktive og til de slår seg ned og får familie, sier Moi, som legger til at bakterien smitter veldig lett.

— Man kan bli smittet selv om man bruker kondom, dersom man er uforsiktig før og etter kondomet er tatt på. Alt som skal til er en kort slimhinnekontakt, opplyser han.

Derfor mener medisinstudentene i Bergen at det er så viktig at seksuelt aktiver ungdommer tester seg hyppig, helst hver gang de bytter partner.

— Vi anbefaler at folk tester seg to uker etter hver gang de har hatt ubeskyttet sex, sier Ingvild Sunde i MSO.