— Dette er et signifikant utslag på trafikkstatistikkene. Jeg kan ikke huske at vi har hatt slike økninger på en måned før. Vi er veldig fornøyd med trafikkutviklingen akkurat nå, sier markeds- og terminalsjef i Avinor på Flesland, Alf Sognefest, til Bergens Tidende.

I går sendte Avinor ut sine trafikkstatistikker for august på Flesland. Og den viser at særlig utenlandstrafikken går så det suser. Nesten 114.500 utenlandspassasjerer med rute- og charterfly er en økning på 9,6 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Hvis man bare tar rutetrafikken utenlands, er veksten på vel 11 prosent. Innenlandstrafikk økte derimot kun med en prosent, og samlet vekst i august er dermed på 3,8 prosent.

Passerer fire millioner?

Totalt hadde Flesland 365.000 passasjerer i august, og de siste 12 månedene har 3,97 millioner passasjerer reist over Flesland. Dermed ligger man i år svært godt an til å passere den magiske rekorden på fire millioner passasjerer for aller første gang.

August er imidlertid ingen rekordmåned for antall flypassasjerer i årets sommersesong. I juni hadde man over 390.000 på flyplassen, men den prosentvise veksten var da lavere.

Nye ruter

I en samtale med Bergens Tidende i går sa administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian at Bergen har et stort potensial for nye flyruter, særlig utenlandsruter. Norwegian, som starter sin 10. flyruter fra Bergen i vinter, ønsker også å etablere enda flere ruter. I år har selskapet blant annet lansert nye ruter til Nice, Paris og Praha. Dessuten kommer svenske City Airlines med direktefly mellom Bergen og Göteborg seks dager i uken fra slutten av oktober, SAS Braathens lanserer sine nye ruter fra Flesland til Paris og Roma 11. februar neste år, mens Island Express skal starte ny rute mellom Bergen og Reykjavik ut på nyåret. I tillegg var Brussel Airlines i møter i Bergen i går for å vurdere grunnlaget for en flyrute.

Selv om innenlandstrafikken har en beskjeden vekst på Flesland, befester Bergen - Oslo sin posisjon som landets mest trafikkerte flyrute. Med tett inn på 900.000 reisende hittil i år, har man passert Oslo - Trondheim med god margin i kampen om å være den mest trafikkerte flyruten på hovedflyplassen på Gardermoen. Bergen - Oslo har en vekst på 2,3 prosent, viser trafikkstatistikken fra Oslo Lufthavn Gardermoen.