Når bosset flyter i Bergen er det ikke bare kråker og rotter som har travle dager. Også bosspolitiet i Bergen kommune har nok å gjøre.

En uke etter at maskinistene ved BIRs forbrenningsanlegg gikk ut i streik, har de gitt ut 130 gebyrer til huseiere som lar bosset sitt flyte.

— Bare i dag har vekteren gitt 90 huseiere et gebyr på 500 kroner. Det er altfor mange, sier Atle Kleppe, driftssjef i Samferdselsetaten i Bergen kommune.

Han forteller at de vil fortsette å lete etter bosspann som flyter over i hele sentrum.

— Det virker som om folk ikke tenker på å lagre bosset sitt andre steder enn på gaten. Dermed blir det rottemat, sier han oppgitt.

Brannfarlig boss

Fredag var Bergen brannvesen på befaring rundt i byen for å se hvordan huseiere lagret bosset sitt. De var bekymret for at ukritisk lagring av boss kunne føre til økt brannrisiko.

— Vi vil mest sannsynlig ta oss en tur i morgen også, sier Torstein Hille overbrannmester i Bergen brannvesen.

Forbudt med matavfall

Det er tydelig at det ikke bare er brannvesenet og bosspolitiet som er bekymret for bosset som flyter. Mange huseiere har forsøkt å løse det med å leie en container. Problemet er bare at det er forbudt å putte matavfall i dem.

— Vi får daglig nærmere 50 telefoner fra folk som vil leie en container for å kvitte seg med bosset. Men, skal de bruke den til matavfall får de blankt nei, sier Stig Leknes, daglig leder i Leknes Containerservice.

Han forteller at de ikke kan gå inn i dette markedet på grunn av regelverket.

— Vi får problemer når vi skal viderelevere dette avfallet, sier han.

Han påpeker at alle som prøver å kaste matavfall i containere vil få seg en solid ekstraregning.

Kompostbinge i byen

Et sted du kan dumpe matavfallet ditt, er i en kompostbinge. Så langt ha plantasjen i Åsane bare solgt et par av dem siden mai.

— Det går nok helst i oppsamlingsbinge til hageavfall, sier Mats Olsen, Kassaleder ved Plantasjen i Åsane.

Han forteller at det er mulig å ha kompostbinge i byen. Fordelen er absolutt å ha en tett kompostbinge med lokk og bunn.

— Hvis ikke bør du nok varsler naboene, sier han.

En lukket kompostbinge vil ikke lukte og i tillegg kan du blande matavfall og hageavfall i samme dunk dersom du bruker middel som hurtig-kompostere.

— Varmkompostbingen er cirka en gange en meter og tar 450 liter. Den tar litt plass, men det kan kanskje være løsningen for noen, sier han.