Mandag er sommeren over — i hvert fall for Skyss. Da er det slutt på ferierutene, og med det kommer store endringer i busstilbudet i Bergen sør.

Hittil har bussene gått som før mellom Nesttun og Lagunen, også etter åpningen av Bybanen fra Nesttun til Lagunen 22. juni. Det har dermed vært mulig å velge mellom buss og bane på denne strekningen i sommer.

Direktebusser til sentrum

Men når de nye rutene trer i kraft, blir Lagunen nytt endestopp for en rekke ruter: Linje 22, 60, 61, 62 og 65 vil starte og slutte på Lagunen i stedet for Nesttun. Mellom Nesttun og Lagunen er det bane som gjelder.

Skal du til byen, er imidlertid ikke Bybanen eneste alternativ. Banen har nemlig ikke stor nok kapasitet til å ta unna all trafikken mellom Fana og byen.

En rekke busser (linje 53, 60 og 67) vil kjøre via sjølinjen til sentrum, spesielt i rushtiden.

— I morgenrushet vil det være en avgang omtrent hvert syvende minutt, med tilsvarende retur i ettermiddagsrushet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen i Skyss.

Bybanebygging stenger vei

Fra mandag vil linje 14 og 83 være de eneste bussene som kjører gjennom Kanalveien. I tillegg kommer endringer i en rekke andre linjer.

Berntzen trekker frem nye linje 54 fra Lagunen via Sandsli til Dolvik som et av «høydepunktene».

— Den skal kjøre med 10-minuttersfrekvens i rush, og skal fungere som en forlengelse av Bybanen fra Lagunen. Her har vi spesielt hatt arbeidsreisende til Sandsliområdet i tankene. Med de omstigningsmulighetene linje 54 gir til og fra Bybanen håper vi at flere velger å reise kollektivt til og fra arbeid, sier hun.

Se alle endringene på Skyss' nettsider (PDF)

I neste uke starter også utbyggingen av Bybanen videre til Flesland. Det medfører at Ytrebygdsveien blir stengt. Endeholdeplassen for linje 50E vil derfor bli Skranesvingen, i stedet for Birkelandskrysset. Reisende til/fra Birkelandskrysset må bruke linje 51 eller 53.

— Fra 12. august vil det bli flere avganger på linje 51 og linje 53 mellom sentrum og Birkelandskrysset, sier Berntzen.

Også på Sotra og i Øygarden blir det store endringer i rutetilbudet fra mandag. Det samme gjelder Voss og Hardanger, hvor endringene trår i kraft 19. august.

På Askøy blir det mindre endringer i rutene, i påvente av en stor omlegging i 2015.

Gode hjelpere på plass

— Vi oppfordrer alle våre reisende til å være ekstra oppmerksomme og sjekke endringene for sin linje i god tid slik at alle som skal ut å reise mandag morgen har god oversikt, og kommer seg på riktig buss og til arbeid i tide. Det kan være greit å beregne litt god tid de første dagene etter oppstart i områdene der det er størst endringer, sier Camilla Lundberg Berntzen.

Skyss vil ha folk ute på de største terminalene de første dagene etter omleggingen, for å hjelpe passasjerer til å finne riktig linje og avgangstid.

— Det ligger informasjon om endringene og oppdaterte rutetider på skyss.no, men kunder kan også besøke vårt kundesenter på Bergen Storsenter eller i Starvhusgaten hvis de har spørsmål. I tillegg har vi 177 og Skyss på Facebook, sier Berntzen.