Fredag ettermiddag forberedte operatørene på Vegtrafikksentralen seg på en heftig kveld.

Når den første påskeutfartsdagen nærmer seg slutten, kan trafikkoperatørene konstatere at det har gått over all forventning.

— Trafikken har roet seg kraftig, og vi har ikke fått inn meldinger om kødannelse noen steder. Det var tett trafikk enkelte steder tidligere i kveld, spesielt på E16 fra Arna mot Trengereid, men nå er det helt normalt igjen, sier vaktleder Thore-Andree Halland til BT ved 20.45-tiden fredag.

Det er meldt dårlig vær i fjellet lørdag, med store nedbørsmengder og vind.

Derfor spådde Statens vegvesen at mange påsketurister ville velge å reise en dag tidligere.

Strømbrudd lammet trafikken

Fra Arna var det tidligere fredag kveld saktegående trafikk. Og like etter klokken 18 ble Gudvangatunnelen og Flesjatunnelen på E16 rammet av strømbrudd, noe som medførte stenging i begge kjøreretninger.

Strømmen kom imidlertid tilbake en drøy halvtime senere, til trafikkoperatørenes store lettelse.

— Det var litt hett her en stund mens strømmen var borte. Det var det siste vi trengte på en dag som denne, men heldigvis gikk det bra, sier Halland.

Kø på E16

Ved 18-tiden kunne bilist Henning Skår melde om saktegående kø på E16 ut av Bergen.

KØ: Ved 18-tiden fredag så det slik ut på E16 ved Arnanipa-tunnelen. Vegvesenet oppfordrer bilister til å smøre seg med tålmodighet under påskeutfarten.
2211-TIPSER

— Det ser ut som at de fleste reiser på påskeferie nå. Det går stort sett i 20 kilometer i timen. Enkelte steder er det full stopp, sier Skår, mens han snegler seg nordover ved Romslo.

Han er på vei til hytten i Hallingdal på påskeferie sammen med to andre.

— Vi har god tid, så det er ingenting å stresse for, sier Skår.

Ekstraferge på E39

Vaktoperatør Stian Rosnes ba bilister beregne ekstra tid på fergekaien på Oppedal.

— Der er det satt inn en ekstraferge, men slik det er nå, klarer de akkurat å ta unna. Så de forventer trafikkøkning og køer fra 18-tiden og utover.

Den tidligere flaskehalsen Bruravik fergekai er erstattet av Hardangerbrua. En ny tunnel på Voss, som leder trafikken utenom sentrum, gjør at Vegtrafikksentralen tror det går bedre også der.

  • Er det kø der du er? Send bilder på MMS til 2211 eller epost!

UP topper laget

Utrykningspolitiet har «toppet laget», sier UP-sjef på Vestlandet, Terje Oksnes. Han regner med at mange har tatt fri for å dra allerede i dag.

TOPPER LAGET: UP er særlig oppmerksomme på E39, E16 og fylkesvei 7, forteller UP-sjef på Vestlandet, Terje Oksnes.
EIRIK BREKKE

— Vi har kontroller på flere av utfartsveiene, både med uniformerte kontroller og sivile biler som ligger i trafikken og ser på kjøringen, sier han.

UP er særlig oppmerksomme på E39, E16 og fylkesvei 7.

— Vi har ordinær styrke resten av helgen og fremover mot onsdag før skjærtorsdag, da topper vi laget igjen og har ekstra innsats, sier UP-sjefen.

Han oppfordrer bilister til å vise hensyn, beregne god tid, holde avstand og fartsgrenser og ikke snakke i mobilen.

— Når trafikken er tett, får uaktsomheter fra uoppmerksomme bilister større konsekvenser enn ellers. Jeg håper folk følger trafikken, holder seg i køen og ikke driver med forbikjøringer for å spare noen minutter.

Fire drept i fjor

I fjor ble fire personer drept og 16 hardt skadet etter 134 trafikkulykker i påsken. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen oppfordrer folk til å ta det rolig.

— Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere frem enn ikke å komme frem i det hele tatt, sa Gustavsen til BT tidligere i uken.

Det er i hovedsak utforkjøringer og forbikjøringer som er skyld i ulykkene.

— Mye av dette kunne vært forhindret. At mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre på, gjør forbikjøringer ekstra farlige, sa Gustavsen.