I tre år har det vært krisetiltak for å hindre at besøkende på kirkegården like ved Fana kirke får takstein i hodet. Kirketaket er påført store skader etter mange års forfall, og deler av kirkegården har vært avsperret fordi det er farlig å oppholde seg utenfor den tradisjonsrike middelalderkirken, som er blant de aller eldste bygningene i Bergen. For å komme fra kirken til gravplassen har man måttet gå gjennom en lang ståltunnel for å kunne ferdes trygt.

Men nå kommer pengene for å reparere både kirketaket og utbedre andre skader på middelalderkirken. I sitt forslag til kirkebudsjett, som er en del av bybudsjettet som legges frem mandag, blir det foreslått å bevilge de nødvendige 12 millioner kronene for å få arbeidene utført. Halvparten av pengene kommer neste år, resten i 2008, sier finansbyråd Hans Edvard Seim (H) til BT.

Kjempeglade

— Det er storartet. Vi er kjempeglade og veldig takknemlige. Dette kommer til å bli svært godt mottatt av mange mennesker som har et forhold til Fana kirke. Dessuten er det en seier for demokratiet når vi kan kjempe frem en slik sak på en skikkelig måte og samtidig bli hørt, sier sokneprest Per Barsnes i Fana. Til Bergens Tidende sa han tidligere i år at dagens forhold er uverdig å tilby sørgende som er på vei til og fra kirkegården. Medlemmer av menigheten har også truet med aksjoner. Nå gleder han seg til at arbeidene kan komme i gang neste år.

Kirken en budsjettvinner

Kirken blir blant vinnerne når byrådet legger frem sitt forslag til bybudsjett for 2007. Det er mange år siden sist kirkelige formål ble velsignet med så mye penger til vedlikehold, rehabilitering og investeringer. De to neste årene skal det avsettes 4,5 millioner kroner til rehabilitering av byens middelalderkirker, 3,3 millioner til rehabilitering av kirkeorgler og seks millioner til rehabilitering av andre kirker i Bergen.

Dessuten skal Mjeldheim kirkegård i Arna og Øvsttun kirkegård i Fana utvides for henholdsvis 3,5 og 11,5 millioner kroner, mens det foreslås tre millioner til utvidelse av Bønes kirke. Frem til 2010 skal det i alt investeres og rehabiliteres for over 97 millioner kroner på kirkesektoren i byen. Over nyttår blir det opp til Kirkelig Fellesråd å prioritere hvilke kirker som skal rehabiliteres. Det blir også for første gang avsatt to millioner kroner til å ansette medarbeidere som skal koordinere den frivillige innsatsen, som drives av flere tusen mennesker i menighetene.

— Det er hyggelig å kunne legge frem et budsjett med sårt tiltrengte midler til kirkene i Bergen, sier finansbyråden.

SE OPP FOR TAKSTEIN: Denne ståltunnelen ved Fana kirke må gravfølgene passere for å unngå å få takstein i hodet. Nå skal forfallet stanses, konstaterte (f.v.) finansbyråd Hans Edvard Seim, politisk rådgiver Haakon Thestad og sokneprest Per Barsnes.
Nilsen, Arne