I sentrum koster det å sette bilen fra seg. Nå skal det også koste ved noen kjøpesentre.

Olav Thon Gruppen har satt opp betalingsautomater rundt sine tre kjøpesentre i Bergen. Lagunen storsenter krever allerede 10 kroner timen, mens Vestkanten og Sartor storsenter begynner innkrevingen i løpet av de neste dagene. Vestkanten i dag, torsdag. Sartor begynner torsdag om en uke.

Fremmedparkering

– Dette er bare sorgen. De kan ikke ta seg betalt for at vi skal komme hit og handle, sier en litt forarget Arne Kvernhusvik. Han kommer ut av bilen i Vestkantens underetasje og skal opp i butikken etter brød og melk.

Bommen ved innkjøringen står åpen og skiltet som forteller at parkeringen koster 10 kroner timen er dekket med en plastsekk. Men i morgen er det slutt.

– Vi ønsker å få kontroll på fremmedparkeringen. Målet er å gi våre kunder bedre parkeringsforhold, forteller direktør Rolf Tvedte, ved Vestkanten storsenter.

Han mener folk parkerer gratis ved kjøpesenteret mens de tar bussen siste stykket inn til sentrum.

— Finner alltid en grunn

Lagunen ligger snart like ved et gigantisk knutepunkt for kollektivtrafikken. En ny bussterminal sammen med Bybanens nye endestasjon gjør at kjøpesenterets direktør Knut Eliassen fryktet for P-plassene. Nå har han tatt betalt for parkeringen i en uke, og kan allerede se stor forskjell.

– Bare se rundt oss her. Det er mange ledige plasser. Det er blitt mye enklere for senterets kunder å finne plass, sier direktøren og slår ut med armene på øverste parkeringsdekk.

Alle de tre sentrene har områder med P-plasser som er gratis de første to timene. Disse plassene ligger litt unna inngangen slik at det blir litt lengre å gå. Fra tredje time skal det koste 10 kroner pr. halvtime. En handletur på fire timer koster dermed det samme for alle.

Finn Rød triller en halvfull handlevogn sammen med sin kone mot utgangen på Lagunen. Der må de putte en tier på P-automaten før de går til bilen.

– Dette blir et av mine siste besøk her. Det er mye lettere for oss å gå på Oasen. Der er det gratis å parkere, sier han.

Han har ingen tro på at fremmedparkeringen er et problem for kjøpesentrene.

– De finner alltid på en grunn, sier han og rister på hodet.

- Lav timesats

Åsane storsenter plages ikke av den såkalte fremmedparkeringen selv om bussterminalen ligger et steinkast unna.

– Her kan alle stå fire timer gratis. Etterpå kan man risikere en bot, men det skjer ikke ofte, sier senterleder Mette Alsager.

Hun har heller ingen planer om å sette opp betalingsautomater.

Øyrane Torg i Arna hadde en parkeringsplass der langtidsparkerte biler tok opp stor plass. Senterleder Torodd Iversen vil ikke kalle det fremmedparkering, bare langtidsparkering.

– Vi innførte gratis parkering i inntil tre timer, med bøtelegging av dem som står lenger, forteller han og mener det har fungert fint.

Så enkelt kan det altså gjøres. Men lagunesjefen mener han har et bedre system.

– Med et bomanlegg og så lav timesats sikrer vi at kundene ikke opplever på bli bøtelagt, forteller han.

Men halvparten av plassene ligger likevel utenfor de nye bommene. På plassene lengst vekke fra inngangen må kundene velge hvor lenge de skal være på senteret når de trekker parkeringslappen som skal ligge under frontruten. De to første er gratis, men står du for lenge blir det bot.

Vil ikke gi bøter

Sartor og Vestkanten har begge typer P-plasser innenfor parkeringsbommene.

– Så langt må vi si dette har vært vellykket for oss her på Lagunen storsenter, men skal naturligvis evaluere om noen uker, sier Eliassen.

På Thongruppens hovedkontor i Oslo sitter direktør for eiendomsdivisjonen, Tron Harald Bjerke. Han innrømmer det ikke er tilfeldig at gruppens sentre i Bergen innfører dette samtidig.

– Vi opplever et press fra myndighetene. Ved videre utbygging får vi ikke flere plasser, men må kanskje til og med fjerne noen av de vi allerede har, forteller han.

Det er ikke første gangen kjøpesentergruppen har innført parkeringsreguleringer for å sikre plass for kundene.

– Men hvorfor lar dere ikke kundene parkere gratis et par timer på alle plassene?

– Vi mener timesatsen er lav og at dette er bedre enn å kontrollere og bøtelegge. Bøter vil vi unngå.

Vil du fortsette å handle på kjøpesentrene som tar betalt for parkering? Hvorfor - eller hvorfor ikke?

BARE SORGEN: Arne Kvernhusvik liker ikke å betale for parkeringen når han skal i butikken.
MARTIN REED