Søndag kom uværet til Vestlandet. Selv om vinden skal løye i løpet av mandagen, har ikke regnet tenkt til å gi seg med det første. Både Storm og Yr melder regn til og med fredag.

— Vi får en helt annen værtype i tiden fremover sammenlignet med de siste månedene. Det blir en god del regn, sier meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

Onsdag til torsdag peker seg ut som de verste dagene. Ifølge Yr kommer det fra 30 til 45 millimeter nedbør onsdag.

— Midtre strøk er mest utsatt for nedbør med denne sørvestlige værtypen, og lokalt kan det bli mye. For eksempel har det vært heftig nedbør på Kvamskogen, der var det oppe i 70 millimeter fra søndag morgen til mandag morgen, sier Eitrheim.

Snøsmeltingen i gang

Temperaturene vil ligge på rundt syv til ti grader, som er normalt for årstiden. Dermed får vi også en del snøsmelting etter lange perioder med kaldt vær.

— Ja, nå er snøsmeltingen i full gang iallfall opp til 1000-1200 meter, sier Eitrheim.

Søndag og mandag gikk det en rekke ras på Vestlandet, blant annet i Jondal og Eidfjord mandag morgen, men hele syv veier har vært stengt av ras i Sogn og Fjordane det siste døgnet.

— Nå har det vært kaldt lenge. Isen har jobbet hele vinteren med å sprenge ut stein i fjellet, og når vi får en brå overgang til mildvær og vannmassene kommer, da øker rasfaren. Samtidig blir ikke overgangen så brå slik den var i helgen, sier meteorologen.

I tillegg begynner telen å slippe taket, så jorden kan absorbere mer av vannmassene.

Opphold i helgen

NVE har sendt ut flomvarsel for Vestlandet søndag og mandag, og det er ikke umulig at det kommer nye advarsler fra den kanten.

— Det ser ut som det blir en god del regn, altså. Og når det vedvarer over flere dager, blir effekten i vassdragene merkbar, særlig i mindre vassdrag, sier Eitrheim.

I helgen gjør regnet et kort opphold, skal vi tro prognosene, men neste uke fortsetter gråværet. Ifølge langtidsvarselet skal det regne hele mandagen og tirsdagen.

— Så bortsett fra helgen ser det ikke bra ut de nærmeste åtte-ti døgn, sier Eitrheim.

SØRVESTLIG: Med en sørvestlig værtype blir det en del regn og vind. Bildet viser været klokken 10.30 mandag, skyene som er merket treffer Vestlandet i morgen.
EUMETSAT