Mandag oppdaget noen arbeidere på Mongstadbase AS på Mongstad en stor ørn på kaien.

— Den gikk frem og tilbake og så ut som den var skadet, sier en tipser til bt.no.

Tipseren forteller at ørnen var stor og hadde et vingeslag på rundt to meter.

— Det er for gale at den har gått der siden mandag uten at noen har hentet den. Kråkene begynte også å gå løs på henne, sier han.

Det skal ikke være observert ørn på basen tidligere.

Kontaktet viltnemnden

Folkene på Mongstadbase AS ringte Nils Kaalaas i viltnemnden i Lindås, som igjen tok kontakt med Fylkesmannen. Der var det naturforvalter Stein Byrkjeland ved Fylkesmannens miljøvern- og klimaavdeling som tok telefonen.

— Jeg fikk melding om en ørn som var oljeforurenset mandag. Jeg fikk også telefon fra politiet i dag. Vi vet ikke hvor skadet den er, men ofte er det ikke lett å gjøre noe med en ørn når den er skadet, sier Byrkjeland.

Hentes onsdag

Byrkjeland henviste politiet til havørnekspert Magne Helge Sleire i Masfjorden. Han har nå fått i oppdrag å hente ørnen på Mongstad onsdag morgen.

— Jeg har fått opplyst at det er en del olje på vingene og på halen til ørnen. Jeg kommer til å ta den med meg og sjekke om den er skadet. Hvis den er mye skadet blir den avlivet og hvis ikke vil jeg ha den her hos meg til den kan klare seg selv, sier Sleire.

Sleire har jobbet med prosjekt havørn siden 80-tallet. Han forteller at det er en god havørnbestand både i Hordaland og i Sogn og Fjordane og at det ikke er uvanlig å se skadede kongeørner eller havørner.

— De kan ha skadet seg i kamp med andre ørner, flydd inn i en kraftledning eller sultet seg i hjel og som regel finner folk dem når de er skadet, sier han.

- Hold avstand

Han anbefaler folk å holde avstand når de ser en skadet ørn.

— Man skal være forsiktig med å gå bort til ørnen. Den bruker klørne aktivt og får man dem i fingre og bein, går det rett gjennom. Selv har jeg fått klørne gjennom håndflaten og fingre, sier han.