Fylkesutvalget behandlet onsdag den kontroversielle saken om forenkling av sonestrukturen for Hordaland.

Først tok en delegasjon fra Bergen kommune ordet, med byutviklingsbyråd Henning Warloe i spissen. De advarte kraftig mot vedtaket som fylkestinget gjorde i juni, og samferdselsutvalget stadfestet forrige uke — nemlig at Hordaland fra 1. februar skal være en enkelt sone.

- Stor feil

— Dere er i ferd med å gjøre en stor feil. Og det går jeg ut fra at dere ikke ønsker å gjøre, sa byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) til fylkesutvalget.

Som BT har skrevet flere ganger tidligere, vil vedtaket bety at en buss- eller bybanereise blir langt dyrere over korte distanser, mens den blir billigere over lange distanser.

Fylkesrådmannen har advart mot vedtaket, som alene vil koste 61 millioner kroner. På toppen av det har Skyss opplevd intektssvikt og kostnadsvekst som utgjør rundt 100 millioner kroner. Totalt ville det bety at en enkeltbillett på bussen i Hordaland neste år måtte kostet 38 kroner.

Flertallet snudde

Forslaget om ensonestruktur ble støttet av alle partier unntatt KrF i juni, og av flertallskoalisjonen Venstre, Høyre og Frp i samferdselsutvalget. Men allerede ved starten av behandlingen i fylkesutvalget, tok varaordfører Mona Hellesnes (V) ordet.

— Vi er nødt til å ta inn over oss den økonomiske situasjonen. Venstre, Høyre og KrF har derfor valgt å splitte de to sakene: Først må vi håndtere den store kostnadssmellen innen kollektivtransporten, så kan vi forenkle sonestrukturen senere, sa hun.

Det nye forslaget fra flertallskoalisjonen er dermed at forenklet sonestruktur blir utsatt til neste år. Takstene for neste år blir justert slik at underskuddet dekkes inn, "med en minstetakst på inntil 35 kroner". De øvrige prisene, på rabattkort o.l., skal justeres slik det er nødvendig.

Forslaget ble vedtatt med de ni stemmene fra Høyre, Frp, Venstre og Sp. Et mindretall på seks støttet et forslag om en gradvis innføring av sonestrukturen.

Det betyr at en enkeltbillett på buss eller bybane trolig vil koste 35 kroner neste år. Det er fire kroner mer enn i dag, og 10 kroner mer enn for fem år siden.

- For godt til å være sant

Vedtaket om enkeltsone i Hordaland ble gjort på fylkestingets møte i Myrkdalen i juni. I debatten var det flere som mente at det var et forhastet vedtak.

— Det kom helt overraskende, uten at noen hadde regnet på hva det kostet. Og det var bare vi i KrF som stemte imot, påpekte Torill Selsvold Nyborg (KrF).

Og fortsatte:

— Det er lov å prøve seg, men dette ble altfor dyrt.

Sveinung Valle (Ap) innrømmet at at også de gikk litt langt i sin forenklingsiver i Myrkdalen.

— Jeg vet ikke om det var høyden over havet som gjorde det. Men vi hadde en rekke forutsetninger i vårt vedtak, og de slo ikke til noen av dem, sa han.

Han oppfordret flertallet til å parkere ensonestrukturen en gang for alle. Men flertallspartiene understreket at intensjonen fortsatt står ved lag.

— Jeg tenkte i Myrkdalen at dette er for godt til å være sant. Og det var det, kommenterte Aud Karin Oen (SV).