Til nå er rundt 70.000 innbyggere i Bergen vaksinert. Hittil har bare prioriterte grupper fått vaksine, men fra mandag 30. november kan altså alle som ønsker det få vaksine.

Det bekrefter informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune overfor bt.no.

— Vi har hatt en effektiv organisering av vaksineringen i Bergen og kan nå gå i gang med massevaksinering av alle innbyggere. Målet har hele tiden vært å få vaksinert flest mulig innbyggere på kortest mulig tid, sier han i en pressemelding.

— Det er svært gledelig at Bergen kommune nå kan tilby vaksiner til alle innbyggere, sier byrådsleder Monica Mæland.

— Det har vært stor vilje i kommunen, hos Sivilforsvaret og i Røde kors til å prioritere vaksineringsarbeidet, og jeg vil berømme alle dem som har lagt til side andre arbeidsoppgaver for å være med på denne helsedugnaden for bysamfunnet, sier Mæland.

Også i Osterøy kommune starter massevaksinering på mandag.

— Vi følger Bergen kommunes eksempel og ser at vi kan tilby massevaksinering til innbyggerne på Osterøy mandag, sier smittevernlege Torstein Ljones.

Disse bør ikke vaksinere seg

Det er enkelte grupper som i utgangspunktet ikke bør vaksinere seg eller vente før de vaksinerer seg, ifølge pressemeldingen fra kommunen. Dette gjelder:

● Gravide i 1. trimester (før 12. svangerskapsuke)

● Barn under 6 måneder

● Personer som tidligere har kjent allergiske reaksjoner mot innholdsstoffer i vaksinen.

De fleste som har eggallergi kan få vaksinen, men enkelte med ekstrem eggallergi kan få tilbud om annen vaksine ved å kontakte fastlegen som så henviser til Helse Bergen.

● Personer som nylig har tatt annen vaksine, må vente syv dager før de kan ta vaksine mot svineinfluensa.

● Personer med høy feber (over 38 °C) må bli feberfri før de kan vaksinere seg. Ukomplisert forkjølelse er ikke noe problem.

● Personer som venter på å få dose nummer to av svineinfluensavaksinen, må vente til alle i befolkningen har fått mulighet til å få én vaksinedose.

● Personer som har fått påvist svineinfluensa trenger ikke å vaksinere seg - de er allerede immune.

Dersom du har hatt influensa i høst, men ikke med sikkerhet vet om det var svineinfluensa, bør du vaksinere deg, ifølge kommunen.

Flere muligheter

Vaksineringen foregår på vaksinasjonssentrene på Brann Stadion og Fyllingsdalen sykehjem. Åpningstidene på vaksinasjonssentrene er hverdager fra 09 til 18.

Kommunen har de siste dagene valgt å prioritere vaksinering av ungdomsskoleelever gjennom å gi disse et eget busstilbud til vaksinasjonssentrene, og ettersom dette fortsatt pågår, vil elever fra ungdomsskoler i perioden mellom kl. 09.00 og 14.00 gå forbi den ordinære køen på vaksinasjonssentrene.

I løpet av uke 49 (30. november - 4. desember) vil også fastleger og bedriftshelsetjenester som ønsker å vaksinere sine pasienter, få tildelt vaksiner. Oversikt over fastleger som deltar i vaksinasjonsprogrammet vil bli kunngjort på kommunens nettsider.