• Folk respekterer ikke ferdselsforbudet, sier ordføreren. Entreprenøren har aldri opplevd lignende.

Seks dager har gått siden steinraset som stenger veien mellom Gammersvik og Toskedalen på Osterøy gikk.

RASFARE: Veien i Gammersvik blir sannsynligvis holdt stengt i hele dag. Det skal være fare for flere ras på stedet.
SVEIN OVE HESJEDAL

Mandag ble det foretatt en ny vurdering av geologer. Det er nå besluttet at veien forblir stengt for både trafikk og fotgjengere.

Innfører vakthold

— I tillegg krever fjellsikringsfirmaet at det settes inn vakthold. Dette fordi det fremdeles er enkeltpersoner som ikke respekterer ferdselsforbudet, sier en opprørt ordfører i Vaksdal kommune, Eirik Haga.

Han legger til at brudd på forbudet nå vil bli meldt til politiet, og forklarer at det er tre hovedgrunner til at det nå settes inn vakthold på rasstedet.— For det første er det farlig å ferdes der. I tillegg er det farlig for de som henger i fjellveggen og jobber, og ferdselen hindrer dem i å gjøre jobben sin, da de hele tiden må avbryte arbeidet, sier Haga.

Ny vurdering i morgen

Tirsdag vil det bli gjennomført en ny vurdering av rasstedet. Arbeidet med å sikre stedet startet fredag, og man er allerede på god vei med sikringen. Ordføreren sier til BT at man håper å kunne åpne veien i løpet av kort tid.

— Derfor ber jeg folk innstendig om å respektere forbudet, slik at vi kan få fullført arbeidet på stedet, sier Haga.

Kommunen skriver i en pressemelding at det vil bli etablert en gang- og sykkelvei når sikringsarbeidet er utført. Dette vil skje så fort en geolog har vurdert veien som trygg.

- Aldri opplevd lignende

Rådgiver i konsulentselskapet Multiconsult, Asbjørn Øystese, er bekymret over det de har sett under arbeidet i Gammersvik. Han forteller at det frem til mandag har gått greit med arbeidet, men at folk har ytret ønske om å ta seg forbi via veien.

— I dag var det noen som faktisk tok seg over. Det er helt klart grunn til bekymring når sånt skjer, sier Øystese.

Selv har rådgiveren aldri opplevd at folk bevisst prøver å ferdes på steder hvor det har gått ras og pågår sikringsarbeid. Nå håper han vaktholdet vil føre til at de kan få fortsette med jobben uten flere forstyrrelser.

— I tillegg til å avbryte arbeidet vårt, så er det farlig å ferdes der. Stedet er ikke sikret ferdig enda, og det kan fremdeles skli ut deler av veien, forklarer han.

Ifølge konsulentselskapet er det vanskelig å si når veien kan åpnes igjen. Fremdeles gjenstår det bolting av halvparten av rasområdet.

— Det vil fort gå to-tre dager før vi er ferdige, sier Øystese.