— En tolvåring klarte så vidt å komme seg unna, sier politioverbetjent Roar Borlaug til bt.no etter at det raste fra hjørnet av Torgallmenningen / Strandgaten cirka klokken 15.00.

Mens bt.nos reporter så på, raste nye mengder is og snø ned. Et bosspann ble knust av isen.

Klokken 15.15 varsler politiet at fortauet utenfor China Palace igjen skal være trygt.

Traff nesten kvinne Politiet var vitne til nestenulykke ved Bystasjonen. Ved Aasengården i Bjørns gate 1 fikk en eldre kvinne nesten en istapp i hodet i 13-tiden onsdag.

Bygningen er seks etasjer høy og et av mange i sentrum der store, blanke istapper henger ned fra taket langs fortauet.

Politiet var vitne

— Politiet kom kjørende forbi da de ble vitne til det som skjedde. Istappen traff nesten en eldre kvinne i hodet, men det gikk heldigvis bra. Vi sperret straks av området, fortalte daglig leder på Aasengården og eier av Bergen Eiendomsforvaltning, Fredrik Isdal.

Han sto og passet på at ingen andre gikk for tett inntil bygningen etterpå. Imens jobbet hans egne folk med å få tak i lift for å fjerne resten av istappene.

Dyrt å fjerne is

— Det har etter hvert blitt rutine for oss å sperre av fortauet mens vi sender folk opp for å fjerne is og snø. Nå kan du tro vi er lei av snø, sier Knut Harald Madsen, som skulle fjerne resten av istappene på Bjørns gate 1.

Bergen Eiendomsforvaltning forvalter rundt 250.000 kvadratmeter bygningsmasse i Bergen sentrum.

— Vi har brukt noen titalls tusen i vinter på dette arbeidet. Men det er verdt hver krone, sier Fredrik Isdal.

Farlig mildvær

Ifølge langtidsvarselet fra Storm og Yr skal det bli mildere fremover. Det er dårlig nytt for Isdal og andre som må sikre bygningene sine for istapper og tunge snøfall i sentrum.

— I løpet av natten siger snøen frem mot kanten på hustaket, og i større grad når det blir mildere. Den tunge snøen kan være vel så farlig som istappene, mener Isdal.

— Vi styrer med dette døgnet rundt. Det er en evig kamp.

Saken oppdateres.

Ser du opp? Skriv din mening!

UNNSLAPP ISTAPP: en tolv år gammel gutt unngikk istappen som knuste denne søppelkassen. Gutten fikk meldt raskt i fra om hendelsen, og to minutter etterpå jobbet man med å fjerne is og snø fra taket, forteller politioverbetjent Roar Borlaug. FOTO: Ronald E. Hole