— Ja, vi skal leie inn ekstern hjelp og sikre bygget, forsikrer Aubert, styreleder i eierselskapet Bergen Fjellsiden AS.

Selskapet kjøpte bygget - en del av gamle Betanien sykehus - for to år siden.

Forslumming

I det siste har bygget, som har en eksklusiv adresse sentralt i Bergen, fått mye oppmerksomhet på grunn av forslumming og mennesker som oppholder seg ulovlig der.

BOLIG: Både narkomane og fattige øst-europeere har benyttet huset som bolig. ARKIVFOTO: OVE SJØSTRØM

Bakgrunnen for at Aubert nå lover sikring, er et brev fra kommunen som ble sendt torsdag.Det ble skrevet etter et tilsyn utført av byggesaksetaten samme dag.

I brevet, som er et varsel om pålegg, trues Bergen Fjellsiden AS med tvangsmulkt om ikke noe skjer. Brevet ble først omtalt av BA i dag.

«Politiet måtte blant annet fjerne over 20 personer fra adressen. Dører/vinduer er knust/står åpne, og gir uvedkommende adgang til bygget», heter det i brevet.

— Nokså kortsiktig

— Jeg ser ikke noe problem med at vi kan sikre bygget, for eksempel med gitter eller beslag. Poenget er å gjøre det vanskelig å komme seg inn. Men det er et nokså kortsiktig tiltak; det kommer til å bli brutt opp igjen, sier en tilsynelatende litt oppgitt Aubert.

Han ønsker heller å få revet de delene av huset som kan rives, ifølge ham utgjør det mer enn halvparten av bygget, og så sikre hovedbygget som blir stående igjen.

Vil ha riving og byggesak sammen

Byggesakssjef Petter Wiberg i Bergen sier han allerede har fått samme tilbakemelding fra eierselskapet som Aubert gir utrrykk for overfor BT.

— Dette er tiltak vi regner med blir gjennomført, og at det ikke blir snakk om tvangsmulkt, sier Wiberg til BT.

Det betyr at denne ruinen må bli stående enda lenger

Karsten Aubert, styreleder

Eventuell mulkt vil først bli aktuelt, ifølge byggesakssjefen, om ikke det ikke har skjedd noe sikring før mai.

Wiberg sier det i utgangspunktet ikke er aktuelt, som Aubert ønsker, å gi tillatelse til riving før de har en byggesak de kan godkjenne.

— Det kan deles opp, men erfaringen vår er da at tomter blir stående brakk, kanskje i lang tid. Det ønsker vi ikke, sier Wiberg.

Han etterlyser dessuten en konkret søknad fra Bergen Fjellsiden AS om å få rive før byggesaken er klar.

«Stående enda lenger»

Styreleder Aubert sier han er usikker på om de vil komme med noen slik søknad.

— At kommunen har den holdningen til å la oss begynne å rive kjapt, er nye opplysninger for meg. Det betyr at denne ruinen må bli stående enda lenger, sier han.