– Vi har styrket oss kraftig i dette valget, mens Fremskrittspartiet har gått like sterkt tilbake. Det er bare naturlig at det gjenspeiler seg når posisjonene skal fordeles, sier Harald Victor Hove, kulturbyråd og leder i Bergen Høyre.

I 2007 fikk Høyre 26,3 prosent, mens Frp oppnådde 20,2. I forhandlingene fordelte de to store borgerlige partiene postene broderlig mellom seg. Høyre fikk byrådsleder og to andre byråder. Frp fikk ordfører og to byråder.

Da denne utgaven av BT gikk i trykken, tydet prognosene på at Høyre nå vil bli godt over tre ganger så stor som Frp. Flere BT snakket med mente at det måtte bety at Høyre får både ordfører og byrådsleder.

- ** Ordfører viktigst**

Jubelen sto i taket på Bergen Høyres valgvake da NRK antydet at ordførerposten i Bergen var på vei til partiet.

Stortingsrepresentant og tidligere byråd Henning Warloe er klar på at han mener Høyre må kreve ordførerposten.

- Dersom dette blir i nærheten av valgresultatet, bør Høyre ha som utgangspunkt i forhandlingene at vi skal ha ordføreren, sier Warloe.

- Men er det viktigst for Høyre å få en ekstra byrådspost, eller å få ordføreren?

- Da mener jeg ordfører er viktigst. Det er en veldig synlig posisjon i Bergen og vi har en god kandidat i Trude Drevland, sier Warloe.

Det er Hove ikke helt enig i.

- Det vikigste er politisk gjennomslag, og det er i byrådet politikken blir utarbeidet. Men dette kommer helt an på hvem vi skal samarbeide med. Kanskje blir vi fire partier i byråd? Vi vil i hvert fall gjerne ha med oss Venstre, sier Hove.

Byrådsleder Monica Mæland avviste å diskutere posisjoner i går kveld.

Beste valg på 32 år

Bergen Høyre var samlet på valgvake på utestedet Landmark i Bergen Kunsthall. Men det var ingen kunst å finne lykkelige Høyre-sympatisører, selv før de første endelige resultatene fra valgkretsene var kommet inn.

Utover kvelden viste prognosene at Høyre kunne få rundt 35 prosent av stemmene. Det er det beste valget i Bergen siden 1979.

- Ord strekker knapt til. Det er et kjempebra resultat. Jeg trodde ikke vi skulle se 30-tallet i kveld. Men nå får vi se hva det endelige resultatet blir før vi tar av, sier byrådsleder Monica Mæland.

Men jubelen sto uansett i taket etter hvert som resultatene fra kretsene kom. Hop kunne for eksempel melde om over 50 prosent til Høyre.

- Dette er den beste valgkampen i Bergen Høyre noensinne. Vi har holdt oss til planen og snakket om lokale saker, sier Harald Victor Hove, leder for Bergen Høyre.

Den lille malurten i begeret for Høyre-folket var byrådskollegaen Frp, som nærmet seg 10-tallet på prognosene. LIkevel så det ikke ut til at det sittende byrådsflertallet var truet.

- Det er aldri kjekt når samarbeidspartnere ser ut til å gjøre det dårlig. Men Venstre gjør det bra, og de er også et borgerlig parti, og vi ønsker et bredest mulig borgerlig flertall, sier Mæland.

Høyrebølge nr. 2

2011-valget er det beste for Høyre siden 1979. Den gang skyllet høyrebølgen over landet, og Bergen Høyre kunne notere 39 prosents oppslutning. Sammen med KrF og Venstre styrte partiet byen med rent borgerlig flertall gjennom 80-tallet.

- Dette er akkurat som i gamle dager, strålte Høyre-veteran Pål Bakka Jr. i går.

Siden 2003 har det bygget seg opp en ny Høyre-bølge i Bergen, og Monica Mæland har sett oppslutningen stige jevnt og trutt i sine åtte år som byrådsleder. Fra 27,4 prosent i 2003, litt ned til 26,3 prosent i 2007 og til gårsdagens kanonresultat.

- Mye skyldes selvsagt den nasjonale trenden, der Høyre har ridd på en medgangsbølge de siste to årene. Men fremgangen i Bergen er enda større enn den er nasjonalt, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Vellykket generasjonsskifte

- Hva er grunnen til det?

- For det første er partilederen fra Bergen, og det betyr en del. Bergenserne er gjerne litt stolte av Erna, selv om de ikke stemmer på henne. Dessuten har.Høyre hatt et vellykket generasjonsskifte i Bergen, i motsetning til de fleste andre partier. Monica Mæland og Harald Victor Hove er unge og profilerte politikere som velgerne ser på som den nye generasjonen, mener Aarebrot.

Han peker på at Arbeiderpartiet også er i ferd med å gjennomføre et tilsvarende generasjonsskifte, men tror det kom litt for sent i forhold til dette valget.

Frp, derimot, har satset for mye på det gamle.

- Frp går enda mer ned i Bergen enn ellers. Det tror jeg skyldes at Gunnar Bakke, Liv Røssland og Øistein Christoffersen har vært ganske anonyme de siste fire årene, sier Aarebrot.

HØYREBØLGEN 2.0: Prognosene tydet på at Høyre ville få over 30 prosent i Bergen, for første gang siden 80-tallet. Finansbyråd Harald Victor Hove (fra v.), byrådsleder Monica Mæland, ordførerkandidat Trude Drevland og helsebyråd Hilde Onarheim kunne triumfere.
PAUL S: AMUNDSEN