Som om ikke vulkanaske og flykaos var nok: Nå kommer vårflommen til Vestlandet. Det neste døgnet ventes store nedbørsmengder i Hordaland og Rogaland.

— Dette vil gi raskt økende vannføring i bekker og mindre elver. Det er fare for lokale oversvømmelser, og store nedbørmengder medfører igjen økt fare for skred, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat, som i dag har sendt ut flomvarsel.

Det ventes ikke at vannføringen vil nå nivået for femårsflom.

Les også: Asken kan gi sur nedbør

Inntil 100 millimeter

Statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim forteller at det kan komme opp mot 100 millimeter nedbør fra fredag kveld til lørdag kveld enkelte steder på Vestlandet. I likhet med asken kommer lavtrykket fra Island.

— Det blir ganske mye regn, spesielt sør for Bergen, sier Tjøstheim.

- Vil det regne grå aske?

— Det er godt mulig at det kan være aske i nedbøren. Hvor mye og hvordan vi vil merke det, er vanskelig å si. Vi har lite erfaring med dette, sier han.

Meteorolog Hilde Holdhus i storm tror ikke vestlendingene vil merke mye til «askeregnet».

— Det er umulig å si, vi har jo særdeles liten erfaring med dette. Noe av asken vil komme ned med regnet, først og fremst i kveld og frem til lørdag formiddag. Men at vi får grå flak, som på Island, tviler jeg på, sier Holdhus.

Mest i indre strøk

Hun forteller at det vil bli jevnt over mye nedbør fra Sognefjorden og sørover. Det er vestlig vind, og derfor først og fremst midtre og indre strøk som får mest, sier statsmeteorolog Tjøstheim.

— Lavtrykket treffer området rundt Bergen i dag, og trekker videre sørover i løpet av natten, sier Holdhus.

Nedbøren ventes å komme som regn under 800 til 1000 meter over havet. I fjellet blir det snø, noe som kan gi vanskelige kjøreforhold.

— Det er viktig å ha vinterdekk om du skal på hytten i helgen, sier Holdhus.

Temperaturen vil stige når lavtrykket treffer Vestlandet, men lørdag kveld synker den igjen.

— Søndag ser det ut til å bli sludd og snøbyger, sier Tjøstheim.

WHO advarer mot regnet

Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener vulkanasken utgjør en helserisiko for mennesker, skriver Aftenposten.no.

Fredag publiserte Norsk institutt for luftforskning (NILU) en ny animasjon som viser spredningen etter vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på Island som startet natt til torsdag.

— Hvis utbruddet fortsetter på Island, så er det slik askeskyen vil utvikle seg, og da vil den ligge over Norge til søndag, sier Nina Kristensen i NILU, som står bak animasjonen.

WHO opplyser fredag at vulkanaske i nedbør vil utgjøre en helserisiko for mennesker. Derfor blir europere oppfordret til å prøve å holde seg innendørs dersom det begynner å regne vulkanaske.

Talsmann David Epstein sier ifølge nyhetsbyrået Associated Press at den mikroskopiske asken er potensielt farlig for mennesker dersom asken «setter seg» på bakken.

Årsaken er at partiklene kan nå lungene ved innånding og videre forårsake luftveisproblemer.

Følg utviklingen på vår værstasjon: