Fra lørdag kveld og utover i helgen er det meldt kraftig nedbør over Bergen og Hordaland. Det er imidlertid ikke mengden regn som utgjør fare for oversvømmelser denne gangen, men mulighetene for tette avløp i gatene.

— Det er tele i bakken og mange avløp er frosset. Dermed vil overflatevann ikke trenge ned i bakken og kan ta andre veier, forklarer vakthavende hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Thomas Væringstad, til bt.no.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Meteorolog i StormGeo, Stig Arild Fagerli, forteller at det fra lørdag kveld til søndag kveld vil komme 40-45 millimeter nedbør.

— I tillegg får vi mildvær, slik at vi får ekstra mye smeltevann fra snøen, sier han.

Så høyt som opp til 700-800 meter over havet vil nedbøren ifølge meteorologen komme som regn.

Ekstra bemanning

Forsikringsselskapet Gjensidige har satt opp ekstra bemanning i helgen for å kunne hjelpe uheldige kunder.

— Det vi ser mest av er lekkasjer i taket, at vannet tar uante veier og gir skader på huset, og at vann renner ned i kjellere, sier Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige, til bt.no.

Han sier at mange huseiere ofte går på en smell når det gjelder de tingene de er mest redde for.

— Folk har en uvane med å sette ting man ikke bruker, men som har affeksjonsverdi, i kasser på gulvet i kjelleren. Vi har mange eksempler på enorme skader på eiendeler med affeksjonsverdi, sier han.

Her er Gjensidiges råd for deg som vil være tryggere på at huset ditt ikke ødelegges av regnet:

  • Få ting opp fra gulvet i kjelleren
  • Gå på loftet og se etter fuktighet rundt pipen, vinduer og andre åpninger. Mange tak får utfordringer av mye nedbør.
  • Fjern snøen rundt huset og hytten, slik at du er sikker på at vannet renner andre veier.
  • Rengjør sluk og takrenner.
  • Ikke glem båten! En kombinasjon av mye vind og mye nedbør samt blader/løv/is/snø kan tette selvlensingen som igjen kan føre til skader. Hans råd er derfor: Få ting opp fra gulvet. Han råder deg også til å gå opp på loftet og se etter fuktighet rundt pipen, vinduer og andre åpninger. Det er mange tak som får utfordringer av mye nedbør.

— I tillegg bør du fjerne snøen rundt hus og hytte, slik at du er sikker på at vannet renner andre veier, sier han.

Fulle styrker

Bergen kommune har de siste dagene vært ute med fylle styrker for å åpne tette vannløp. Når det nå går mot søndag, er også ekstra mannskap på vakt i tilfelle nye avløp skulle bli tette eller tidligere åpnede avløp tetter seg til igjen.

— Vi har drevet med lensing av sluk. I tillegg har vi tappet ned vassdrag der det er mulig, forteller Robert Raastad, kommunaldirektør i Bergen kommune, til bt.no.

- Hjelp oss

Han beskriver det hele som rutinearbeid, og mener kommunen har gjort jobben sin med å åpne sluk i forkant av den kommende nedbøren. Likevel ber han publikum om hjelp.

— Kommer man over et sluk man ser er tett eller holder på å tette seg til, må man gjerne åpne det med foten slik at vannet kan få renne unna. Vil man helst ikke gjøre dette, kan man ringe kommunens vaktsentral og melde fra om avløpet, sier han.

Han forteller at det er de eldre bydelene i Bergen som er mest utsatt for tette avløp.

— Der er ikke avløpssystemet like godt alle steder, sier Væringstad.