Snøen i Bergen har nå ligget i

.

De enorme snømengdene ble altfor mye for en låve på Sotra denne uken. Bygningen ble totalskadet og skadene vil koste flere hundre tusen kroner, ifølge informasjonsansvarlig i Gjensidige Forsikring på Vestlandet, Arne Voll.

Skader for millioner

Så langt i år har Gjensidige mottatt rundt 30 skademeldinger fra kunder i Bergen og Hordaland.Voll tror det er snakk om skader for mellom 5-10 millioner. Det er spesielt hytter, fjøs, naust, driftsbygninger, redskapshus, drivhus og garasjer som blir skadet.

— Tung snø kan føre til veldig store skader. Raser først et tak, snakker vi om skader i mange hundre tusen kroners klassen, sier Voll.

TrygVesta har registrert en håndfull skader som følge av snømengde så langt i år. En av de største skadene er på en driftsbygning i Hordaland. Der ble det skader for 1,5 millioner kroner.

Holder pusten

Heidi Tofterå Slettemoen, senior rådgiver i TrygVesta sier hun holder pusten. Forsikringsselskapet har hatt en økning i telefonhenvendelser til skadeavdelingen på mellom 30 og 40 prosent de to første månedene i år.

Slettemoen tror det vil komme enda flere skader på grunn av snø.

— Det er mye snø på takene i byen nå og også på hyttene på Kvamskogen. Dette er ikke den løssnøen som daler ned, men virkelig tung snø, sier hun og fortsetter.

— Vi ser for oss at det kan bli verre nå ved værskiftet i helgen. Det er først da snøen får skikkelig tyngde. Tak og i særdeleshet flate tak vil ofte være utsatte og de kan utvikle seg til «kjempebassenger».

Tung tung snø

— Hvis det begynner å knirke i bygninger vinduer kan dette være signaler på at snøen på taket før fjernes med en gang, sier Voll i Gjensidige.

Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) ber folk måke snøen fra takene sine nå og måke jevnt.

— Hvis det er en stor hytte så kan snøen veie opp til flere trailere, sier Neverdal.

Hun påpeker at det er viktig å fjerne snøen nå, før den blir for tung.

Hun ber også folk være ekstra oppmerksom på ridehaller og idrettshaller.

— Her er det ofte store tak og store mengder med snø, sier hun.

Frykter tette sluk

Bransjen frykter også mange og store skader på grunn av sluker som er tette av snø.

— Det er mye snø som ligger rundt forbi nå. Når mildværet kommer vil vannet fosse ned i kjelleren, dersom slukene er tette av snø, sier Voll.

— Det første og viktigste er å holde avløp, nedløp, rister og sluk åpne og frie for is. Man må også passe på å sjekk at is og snø ikke lager demninger eller leder vannet på ville veier, sier Slettemoen i TrygVesta.

Må regne med avkorting

Voll forteller at eiere av bygg som blir skadet av snøen, kan få mindre utbetalt fra forsikringsselskapene.

— Eier har plikt til å følge med. Reise man bort, så har man også plikt til å allierer seg med naboer, sier han.

STORE SKADER: Driftsbygningen på Sotra fikk skader for flere hundre tusen kroner. FOTO: Gjensidige Forsikring