I morgen begynner temperaturen å falle. Da blir det såpass kaldt at nedbøren faller som snø i høyden. Tirsdag over 4-600 meter, onsdag og torsdag enda lavere. På Kvamskogen vil det lave ned, tror vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet.

En meter snø

— Onsdag og særlig torsdag kan det komme så mye som 100 millimeter nedbør. Det tilsvarer en meter tørr snø. Men samtidig vil det blåse kraftig, så snøen blir ujevnt fordelt, sier Grønneberg.

Onsdag og torsdag faller nedbøren som regn i Bergen sentrum, men fredag kan vi våkne til en hvit by.

— Utover torsdag fortsetter temperaturen å falle, og fra torsdag kveld kan nedbøren komme som snøbyger også i sentrum, sier Storm-meterolog Frode Håvik Korneliussen.

— Også fredag er det sjanse for snøbyger i byen, sier han.

- Kan vi ta frem skiene?

— Ja, kanskje? Men vi må vel uansett i høyden for å få skiføre. Det er varslet bygevær, og da er vi avhengig av hvor bygene treffer. Hvis vinden går på nord, har snøbygene en tendens til å smyge seg utenom Vestlandet. Men vi tror vindretningen blir såpass nordvestlig at bygene treffer oss, sier Korneliussen.

Storm har litt lavere anslag for nedbørsmengden onsdag og torsdag enn Vervarslinga gir. Deres prognose lyder på opp mot 50 millimeter.

Isluft over hele Europa

Den vinterlige visitten skyldes et kraftig lavtrykk som treffer oss torsdag. I bakkant av lavtrykket oppstår et uvanlig stort kaldluftsutbrudd. Isluften når helt sør til Middelhavet lørdag,

— Vi er litt usikre på banen til lavtrykket som kommer torsdag. Det er potensial for storm på kysten av Vestlandet, sier Korneliussen.

Kraftig vind blir det uansett. Kombinert med store nedbørsmengder kan det gi vanskelige kjøreforhold og stengte veier på høyfjellet.Allerede søndag og mandag slipper isluften taket, og været snur til det vanlige milde vestaværet.