Høy temperatur, fulle bosspann og bosstreik. Dette er perfekte forhold for rottene i byen.

Og nå kommer de, i hopetall skal vi tro Helge Ivarsøy i skadedyrsfirmaet Cytox AS.

— Rotteproblemene i Bergen kommer til å øke etter hvert som streiken vedvarer. Jeg er bekymret for de langvarige effektene streiken kan få. Høy temperatur og det faktum at vi går inn i en ny helg gjør at rottene får veldig gode forhold, sier Ivarsøy.

Formerer seg fort

Når temperaturen stiger og det blir mye boss i gatene koser rottene seg. I helgene er det også gjerne ekstra mye boss som flyter i gatene.

— Vår erfaring tilsier at slike streiker gjør at rotteproblemene blir forsterket over tid. Med varme i været og god tilgang til mat så formerer rottene seg fort. Vi har dessverre allerede et rotteproblem i Bergen, og denne streiken kan absolutt forsterke problemene over tid, sier daglig leder i Cytox AS.

Bergensfirmaet har over 80 års erfaring med skadedyrsbekjempelse på Vestlandet.

— Selv om streiken skulle bli avblåst raskt så har den allerede ført til at det har kommet flere rotter til i Bergen, sier han.

Mer synlig

Rottene vil også bli mye mer synlig i Bergen sentrum enn de allerede er i dag. Cytox melder om flere telefoner fra bekymrede bergensere som har fått besøk av rotter de siste dagene.

— Vi fikk en telefon fra en næringsdrivende i dag tidlig. Han hadde fått rotter inn i bygget sitt, sier han.

Ivarsøy forteller at rottene kan gjøre store skader når de først er kommet inn i huset og at dette vil få store økonomiske konsekvenser for huseier og næringsdrivende.

Dårlig reklame for Bergen

  • Vi er i starten på turistsesongen og jeg synes ikke dette er noe pent. Det er virkelig en beklagelig situasjonen for Bergen.

Han oppfordrer alle til å finne alternative løsninger på å bli kvitt bosset under streiken.

— Det er viktig å få det daglige restavfallet vekk fra sentrum slik at rottene ikke finner ekstra mat. I denne tiden er det også viktig at alle tar et ekstra ansvar for å holde det rent i nabolaget. Det vil hjelpe til med å holde rottene unna, sier Ivarsøy.

— Ikke problem, foreløpig

  • Varer streiken lenge nok, kommer vi til å få et problem, sier leder for helsevernetaten, Ingvar Tveit.

Men han har vært litt rundt i byen i dag og kan ikke si at problemene har begynt.

— Det kommer an på temperaturen fremover og hvor flinke folk er, mener han.

— Vi må ikke kaste matrester slik at rottene finner de og så må vi håpe at sommertemperaturene ikke kommer for fullt med det første.