Den nye gang— og sykkelbroen som skal knytte de nye boligområdene på Damsgård tettere til sentrum, skal endelig ut på anbud. Kommunen er kommet til enighet med grunneierne, og den ene gjenværende virksomheten i området må flytte ut innen 6. januar.

— Både det juridiske, økonomiske og praktiske er nå på plass for å få igangsatt arbeidet. Dette er etterlengtet og veldig spennende for Damsgårdssundet og Marineholmen, sier han.

Broen var et hjertebarn for tidligere byråd Lisbeth Iversen (KrF) som var flere turer til Brussel på jakt etter EU-midler til prosjektet. I 2005 uttalte hun at gangbroen skulle stå ferdig relativt raskt. Nå er det gått åtte år.

— Jeg har vært ekstremt frustrert ogver alle utsettelsene, rettssakene og alle de nye datoene. Nå er vi i mål, sier Rygg, byråd for miljø og byutvikling.

Står ferdig i 2016

Etatsjef Geir Haveraaen forteller at broen skal ut på anbud i løpet av vinteren.

— Ambisjonene våre er å komme i gang med arbeidet neste høst. Tidligere har vi hatt alvorlige utfordringer, men nå er de mest alvorlige utfordringene overstått. Vi håper broen står ferdig i 2016 og at byggestart blir til høsten, sier han.

Han tror broen blir et stort løft for Bergen.

— Det letter rett og slett tilgangen fra en side av byen til en annen. Det er et løft i seg selv, sier Haveraaen.

Rygg mener det beste med broen er hvordan den vil binde to bydeler sammen.

— Det vil gjøre det enklere for gående og syklende og den vil forsterke en allerede veldig positiv byutvikling, sier han.

Vil åpne mange muligheter

Andreja Ostojic er leder for sameiet i Piren 1. Hun forteller at beboerne i området har ventet på byggestart siden 2009.

— For hver ny innflytter har interessen for broen blitt stidende. Vi var allerede forespeilet snarlig byggestart i 2009. At det er meldt om byggestart neste høst, er en utrolig viktig nyhet for områdene på begge sider av sundet, sier hun.

Hun sier at gående og syklende har måttet tåle nedsatt fremkommelighet de siste årene grunnet de mangfoldige byggeprosjektene i området, og er redd fremkommeligheten vil bli ytterligere nedsatt dersom broarbeidet og pågående arbeider på Viken Amfi vil foregå samtidig.

— Løsningen kunne vært at det ble stilt krav at enten broen eller promenaden ferdigstilles før nye stenginger av Damsgårdsveien. Dessverre er det ikke lagt opp til det, så vi er veldig spent på om våre beboere skal måtte ta en nesten kilometer lang omvei mens byggearbeidene pågår, sier hun og legger til;

— Men i den store sammenhengen, er vi bare utrolig glad for at realiseringen av broen nærmer seg. Vi ser at forbindelsen vil åpne mange nye muligheter, sier hun.

Småpudden

Den mye ettelengtede broen har allerede fått navn; den skal hete Småpudden.

— En viktig forbindelse får nå et typisk bergensnavn, sa byråd Filip Rygg tidligere i år.

Brofestet til broen vil gå ved BI i Thormøhlens gate og nedenfor St.Markus kirke i Damsgårdsveien.

Sykkelbanen vil være på 3 meter, mens det vil være to meter gangbane.

TREG BRO: Broen over Damsgårdssundet har vært utsatt en rekke gangen. Nå mener kommunen at de kan starte byggearbeidet til neste høst. Broen skal kunne lukkes, og åpnes for båter.
Bergen kommune