• Det er betydelige brøyteskader som dukker opp nå når snøen er vekk, sier entreprenør.

Etter at snøen nå har smeltet, kommer den sure svie for en dag — nærmere bestemt de mange skadene som brøytebilene har forårsaket i løpet av vinteren. En beboer i Sollien er blant dem som har fått gjerdet ødelagt. Nå må både grunnmuren og gjerdet repareres.

— Det var helt nytt, så det er ganske irriterende. Det er snakk om skader for en del tusen, sier han.

Entreprenøren har lovet å ordne opp.

— I år har brøytingen vært ille. Det ble så alvorlig at jeg ble truet med juling av en av sjåførene, sier beboeren, som av den grunn ikke ønsker å stå frem med navn.

  • Har du oppdaget skader etter brøytingen?

Tips oss på e-post eller SMS/MMS til 2211! Mange skader langs veien

— Her ser vi at brøytebilen har tatt bort kanten. Dette er en typisk brøyteskade, sier Lasse Austestad, driftsleder i NCC Roads Bergen.

Han og kollega Bård Kvale er ute på veien for å registrere vinterens brøyteskader. Fortauskanten på et busstopp i Hardangervegen er bare en av mange skader.

— Her må vi fjerne all den løse steinen. Sette opp ny forskaling og fylle på med ny sement.

Austestad og Kvale stopper litt lenger borte i veien. Det er en ny brøyteskade. Denne gangen er det et busskur som har fått gjennomgå.

— Vi registrerer alle skadene og sender det til vår arbeidsgiver Statens vegvesen, sier Kvale.

Det er betydelige brøyteskader som dukker opp nå når snøen er vekk.

Eivind Hope, NCC Roads

Skal fikses innen mai

Prosjektleder i NCC Roads Bergen, Eivind Hope, har ingen eksakt oversikt over hvor mange brøyteskader de har hatt denne vinteren. De registrerer nå fortløpende alle sakene de kommer over, og Hope understreker at denne jobben alene tar tid.

— Det er betydelige brøyteskader som dukker opp nå når snøen er vekk. Det går på gjerder som ligger langs fortau og sykkelveier, skader på skilt, betongkanter, støyskjermer, sier han.

NCC og deres underentreprenører skal reparere skadene i fellesskap.

— Vi satser på at vi har gjort det meste i løpet av mai måned.

Hope er ikke i tvil om at den spesielle vinteren har gjort problemene større.

— Vi har hatt kontrakten på dette i fem år, og jeg kan ikke huske at vi har hatt så mye snø før. Det er absolutt flere skader i år, sier han.

Rekordmange skader

Driftssjef i samferdselsetaten i Bergen, Atle Kleppe, forteller at kommunen vanligvis får melding om 15-20 brøyteskader i løpet av året. De vanlige skadene er at brøytebilen har kommet bort i murer, gjerder og biler.

Kommunen har til nå fått melding om omtrent 100 skader. Da er skader knyttet til veinettet holdt utenfor.

— Det er veldig mange flere skader i år, men vi har heller ikke hatt denne snømengden siden 1986. Det er jo ikke mer enn forventet, sier Kleppe.

Foreløpig er det umulig å anslå hvor mye det vil koste å reparere skadene.

— Det er noe entreprenørene våre tar seg av. Det er heller ikke sikkert at de erkjenner skyld i alle skadene, sier Kleppe.

Har du opplevd skader etter brøytingen? Bruk kommentarfeltet.

Ronald E. Hole