• « Jeg jobber i kontorlandskap, og har nok støyende bråk rundt meg til daglig. Hvordan skal det bli dersom kollegaer i tillegg skal ta med seg unger som skriker og skråler?» skriver bt.no-leser Laffen. Enig? Delta i debatten under artikkelen! For mange barn kan det være nyttig å se hva foreldrene driver med til daglig, mener rektor Daniel Ødegård på Flaktveit skole, en av de største barneskolene i Bergen.

— Det er synd at anledningen er streik, men det er ikke vanskelig å se positive sider ved at barna får et innblikk i foreldrenes hverdag, sier han.

Han viser til at dette var normen i gamle dager.

— Avstanden mellom barna og de voksne er blitt mye større enn det var i det gamle jordbrukssamfunnet, der barn hjalp til med mange av gjøremålene på gården, sier rektoren, som likevel tar forbehold om at det ikke er alle arbeidsplasser som egner seg for barn, og at streiken også har mange negative følger for foreldre og barn.

Får ikke kjøre brannbil

Blant yrkene som mange barn nok kunne tenke seg å prøve ut, er brannmann, men det får de ikke.

— Noen av de ansatte som jobber på kontor kan nok ta med barn, men ikke de som har operativ tjeneste og rykker ut, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Han håper at alle klarer å finne gode løsninger selv.

— Man må være kreativ og innrette seg så godt en kan med familie og venner. Dette har ikke vært noe problem i tilsvarende situasjoner tidligere, sier brannsjefen.

Brannmennene vil for øvrig jobbe som vanlig under streiken, selv om noen av kollegaene deres innenfor feiing, tilsyn og sentralbord er tatt ut.

Ikea hele dagen?

Det er sannsynligvis lettere å ha med seg ungene på Ikea enn på brannslukking. Likevel ser varehussjef Odd Rune Bjørge helst at de ansatte finner andre løsninger for barnepass.

— Det kommer an på hvilken jobb vedkommende har. Dette er ikke noe vi oppfordrer til, sier han.

Ansatte som står i kassen, leverer ut varer og behandler kunder, kan vanskelig kombinere jobben med barnepass, mener han.

Det er heller ikke aktuelt å bruke varehusets barneparkering som «barnehage».

— Jeg tror ikke det er gøy for ungene å være der så lenge, og det er ikke plass til mange der. Kundenes barn ville ikke fått plass, sier Bjørge.

Han regner med det skal gå greit å finne smidige løsninger for alle ansatte som sliter med barnepass under streiken.

— Vi vil prøve å hjelpe til det vi kan, kanskje ved å endre litt på arbeidstider, sier han.

Har barna godt av å være med foreldrene på jobb? Si din mening i feltet under!

INGEN BARNEHAGE: Varehussjef Odd Rune Bjørge på Ikea i Åsane vil helst slippe å ha de ansattes barn på «ballrommet» hele dagen. ARKIVFOTO: Marius Solberg Anfinsen