LENA VERMEDAL

Offentlig utdriting av vordende bruder og brudgommer er blitt mer og mer harry. Nå kommer utfordringene i form av luftige svev, laserkrig og gokartkjøring.

— De siste fem, seks årene har man fokusert mer på opplevelser og det å være sammen om noe. Eksempelvis gokart, paintball, laserkrig og andre aktiviteter, sier folklorist Ole Marius Hylland. Han skrev i 1995 hovedfagsoppgave om utdrikkingslag med tittelen «Vennskap og ydmykelse», og har observert utviklingen siden.

Kick og spenning

— Gokart er veldig populært. Det er på samme tid både sikkert og ekstremt, sier Dag Martin Børhaug, daglig leder ved Bergen gokart senter. Han forteller at alle aldersgrupper og begge kjønn er representerte blant deltakerne. Alkohol er absolutt bannlyst, men den trengs ikke. Kicket og rusen kommer helt naturlig.

Den samme regelen gjelder ved Wasteland Future Center. De tilbyr laserkrig og paintball og har i gjennomsnitt fem utdrikkingslag i helgene.

— Deltakerne på utdrikkingslag vil ha en felles opplevelse. Det er om å gjøre å ha det gøyest mulig. Hos oss ser vi gjerne at jentene velger laser, mens guttene trør til med paintball for å være tøff, sier Kim Ruus, assisterende daglig leder ved Wasteland Future Center.

Svever over Ulriken

Andre forlovere tøyer strikken enda lengre og bestiller flytur med tandem paragliding til de vordende bruder og brudgommer. I Bergen hanggliding og paragliding klubb (BHPK) har de ett til to slike flyturer per uke. Ulriken er det mest populære flystedet der man får sett byen i fugleperspektiv.

— Det å fly i seg selv er en vanvittig opplevelse. De fleste er nervøse og har aldri flydd paraglider før. Når de lander har de bare et kjempestort smil om munnen, sier instruktør Jonny Fylling i BHPK.

POPULÆRT: Alkohol er bannlyst på gokart-banen, men utdrikkingslagene står likevel i kø. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN