Lørdag fikk Frank-Rune Kopperud full pott sør i Høylandssundet i Kvinnherad, en breiflabb på 115 kilo hadde gått i torskegarnet.

— Med en gang jeg så halen på fisken i vannflaten, skjønte jeg at det ikke var mulig å få den opp i båten. Men jeg trodde ikke den var mer enn 40-50 kilo, sier fiskeren.

Han tjoret garnet fast i baugen på 17-fotingen mens han halte opp resten av garnene.Med en sprell levende rekordfisk på slep kjørte han i én og en halv time for å komme til land. Underveis fikk han varslet om han trengte hjelp. Fire mann ilte til. De fikk fisken på tørt land med to båtshaker. Veiingen viste cirka 115 kilo — langt over gjeldende verdensrekord.

Breiflabb-pizza

Dagen derpå forteller Kopperud hva som har skjedd med rekordfisken.

— Det var som å ta en hjort. Etter å ha filetert den satt vi igjen med 20 kilo fisk, sier han.

Det er funnet både oter og sjøfugl i buken på breiflabb

Otte Bjelland ved Havforskninstituttet

På kvelden var det tid for å smake på rekordfangsten. Resten gikk i frysen.

— Den smakte veldig godt. Nå blir det å gå gjennom oppskrifter og se hva vi kan lage. Kanskje det blir breiflabb-pizza, ler Kopperud.

Restene av fisken kastet han på sjøen. Det skulle han ikke ha gjort. Søndag morgen ringte nemlig Otte Bjelland, som er bestandsansvarlig for breiflabb ved Havforskningsinstituttet. Han ville ha tak i beina og rognen for å studere det.

— Dette er såpass interessant at jeg må vurdere å kjøre til Kvinnherad og hive på meg våtdrakten. Hvis han ser restene av fisken fra kaien, er det god sjanse for at jeg tar turen, sier han.

Stor i kjeften

Hvis han får tak i «fiskestangen» eller øresteinene til breiflabben, kan han nemlig aldersbestemme fisken.

— Det har jeg veldig lyst å få til, vi har ikke så mye forskning på breiflabb. Men det er et gjentakende mønster at det blir tatt store eksemplarer på Vestlandet om vinteren, sier han.

Han betviler ikke at vekten på ruggen er 115 kilo.

— Det ser riktig ut, og det er det tyngste vi har kjenner til. På bildene ser man at den er god og rund, og antagelig utgjøre rogn cirka 20-30 prosent av vekten, sier han.

I motsetning til andre fiskearter, fortsetter breiflabben å vokse også etter at den er kjønnsmoden.

— Når de blir større i kjeften, kan de spise stadig større byttedyr. Denne her tar fort torsk på 10-15 kilo, og det er funnet både oter og sjøfugl i buken på breiflabb, sier han.