Den amerikanske storavisen USA Today arrangerer i disse dager en avstemning om hvilken europeiske by som er den vakreste.

Og da er selvsagt Bergen med på listen over de nominerte byene. Listen er laget av seniorredaktørene i avisen, som har «slått sine hoder sammen for å lage nominasjonslisten — og hvilke skjønnheter inneholder ikke den», skriver USA Today.

— Jeg har registrert avstemningen, ja, og var inne og stemte på en viss by, sier turistsjef Ole Warberg.

Venezia og Bergen

Han forteller at han stadig vekk blir gjort oppmerksom på lignende avstemninger der Bergen er med.

— Men USA Today er jo en av de største og mest anerkjente amerikanske avisene. Det er klart at det har en viss effekt når vi er på en slik liste, sier Warberg.

USA Today er den nest største amerikanske avisen, med et opplag på 1,9 millioner eksemplarer daglig. Det mer enn 25 ganger større enn BT.

Blant de andre nominerte byene finner vi kjente turistbyer som Dubrovnik, Brügge, Firenze, Venezia, Lyon, Praha og Riga. Men også litt mindre kjente byer som Leiden i Nederland, Lugano i Sveits og Chester i Storbritannia.

«Syden» er representert ved Palma på Mallorca og Santorini på den greske øyen med samme navn.

- Verdens beste skiløyper (!)

Begrunnelsen for hvorfor Bergen er nominert er todelt. Den første delen kan vi alle nikke gjenkjennende til, selv på en sur høstdag:

«Omgitt av norske fjell og fjorder som slår pusten ut av deg, finner du de fargerike trehusene i Bergen som omgir Vågen fylt av båter i bysenteret.»

Den neste delen er noe mer underlig:

«Den nest største byen i landet er en favoritt blant vintersportsentusiaster, som kan tilbringe dagene i noen av verdens beste skiløyper og kveldene i en av de vakreste og mest historiske byene».

- Eh, Bergen som vintersportsby, Warberg?

— Jaha, står det det? Jeg hadde ikke lest begrunnelsen så nøye. Men det må jo være Voss de tenker på da. Det er fullt mulig å stå på ski der om dagen og bo i Bergen.

- Men noen av verdens beste løyper?

— Ja, jeg vet ikke. Vi har over 1000 journalister innom her hvert år, og det er ikke så lett å kontrollere alt de skriver. Det er vel mulig at noen av de går litt i surr og blander sammen ting.

- Stem oss frem

- Du frykter ikke at det skal komme masse amerikanere med alpinski som tror de skal på alpeferie?

— Nei, når de først har bestemt seg for å reise hit, så vet de nok utmerket godt hva de går til. Vi får ta dette med en klype humor, svarer Warberg.

Turistsjefen kunne glede seg over at Bergen ledet avstemningen på USA Todays nettsider da han selv klikket tirsdag formiddag. Om kvelden hadde imidlertid Riga overtatt ledelsen.

— Det ville ikke gjort noe om bergenserne stemte litt på sin egen by, antyder han.

Du kan stemme ved å følge denne linken.

VINTERSPORT?: Bergen er flott også om vinteren, men alpinskiene kan vel like godt bli hjemme, USA Today.
Ørjan Deisz