Se video øverst

Bergen kommune har digitalisert hele byggesaksarkivet — tilbake til 1899.

— Se, her er det noen endringstegninger fra 1933 som viser at det er gitt tillatelse til å bygge et værelse på tørkeloftet i huset mitt, sier Sigrun Wølstad ivrig.

Wølstad er saksbehandler i Etat for byggesak og private planer og holder på å sjekke ut eiendommen sin i det nye arkivet. Med enkle tastetrykk får hun opp dokumenter og hustegninger på sin eiendom.

— Men systemet er også gull for meg som saksbehandler. Nå kan vi for eksempel raskt se hva som tidligere er godkjent på en eiendom. Før måtte vi bestille tegningsmateriale fra arkivet og da kunne det ta en uke. Nå er alt et tastetrykk unna, sier hun.

Over 190.000 byggesaker

De siste fem årene er 1,6 millioner sider i over 190.000 byggesaker skannet og lagt inne i det digitale byggesaksarkivet. Det er gått med rundt 70 årsverk og har kostet 30 millioner kroner.

— Det har vært en utrolig krevende jobb og det betyr mye for oss og endelig få på plass et arkiv som gjør det enkelt å finne informasjon om eiendommer i Bergen, sier byggesakssjef Petter Wiberg.

STORFORNØYD: Seniorarkitekt Sabine Stein og saksbehandler Sigrun Wølstad i Etat for byggesak og private planer, er glad for å få på plass det digitale byggesaksarkivet. - For oss er dette kjempe bra. Ikke bare forenkler det hverdagen vår, saksbehandlingstiden på byggesaker vil også gå kraftig ned, sier de to.

Interne dokumenter eller dokumenter med for eksempel personsensitive opplysninger og med privatrettslig innhold er ikke skannet inn.— For å tilfredsstille min egen nysgjerrighet, skal jeg hjem å sjekke hva som er gjort med et tilbygg på huset mitt. Jeg skal også sjekke grensene rundt eiendommen min, sier byråd for byutvikling, klima og miljø, Filip Rygg som hadde fått i oppgave å åpne arkivet for byens innbyggere.

— Men jeg er sikker på at alt er gjort lovlig på mitt hus, altså. Det sjekket jeg før jeg kjøpte huset.

Ikke for kikkere

Men ønsker du å gjøre som Filip Rygg og sjekke et hus før du kjøper det, kan du ikke søke i byggesaksarkivet. Der har man kun tilgang på sin egen eiendom. For å få ut informasjon om andre eiendommer, må du fremdeles ta kontakt med kundesenteret.

— Foreløpig må du det. Dette er også noe som må avklares med Datatilsynet, sier byggesakssjef Wiberg.

Saksbehandler Sigrun Wølstad er snart ferdig med å sjekke ut eiendommen sin. Helt til slutt, finner hun ut at huset hennes ble seksjonert til leiligheter i 2006.

— Det er greit å vite at de har fått tillatelse til å gjøre det. Hvis ikke hadde huset jeg bor i vært ulovlig. Det er mange som har kjøpt seg verdiløs eiendom. Alle bør sjekke ut et hus før de kjøper det. Men, har du ikke gjort det, kan du i alle fall finne ut alt om huset ditt i det nye arkivet, sier hun.