— Dette er utrolig gøy! Jeg vil ha sørvestlig vind, sier værpresentatør Eli Kari Gjengedal og trykker på skjermen.

Snart pipler regnet ned fra oven, men ingen blir våte. En glassplate sørger for at dråpene holder seg borte. Like etter lyder tordenskrallene.

— Ja, nå ble det litt mer guffe her, sier Gjengedal og ler.

Sol, regn, torden og lyn

Hun fikk æren av å åpne den nye Værhytten på VilVite i dag. Her kan du lage sol, regn, torden og lyn ved å gjøre ulike valg på en skjerm. Været blir presentert gjennom bilder, lyd og andre effekter. Målet er å få opp interessen for vær blant folk flest.

— Jeg tror folk vil synes at det er artig, for her er det masse action. At det er brukt elementer fra TV-verdenen, gjør det lettere å forstå hvordan lavtrykk og høytrykk fungerer, sier Gjengedal.

Værhytten er utviklet av VilVite-senteret i samarbeid med Storm Weather Centre. Dataspillselskapet Turbo Tape Games har stått for design og utforming, og Sethre Sound for lyd. Prosjektet er finansiert av gavemidler fra Visjon Vest, og prislappen er på rundt 500.000 kroner.

Vil ha flere meteorologer

Daglig leder Svein Anders Dahl ved VilVite håper at flere unge får lyst til å bli meteorologer etter et besøk i Værhytten.

— Det er viktig å gjøre vær til noe gøy. Håpet er at barn skal bli mer nysgjerrige på meteorologi og naturvitenskap. Før hadde vi en regnhytte her, men det ble for kjedelig når det kun regnet. Bergensere er for vant til det, sier Dahl og humrer.

Danske fuglelyder

I tillegg til væreffekter kan man også høre originale fuglelyder - alt etter hvilket vær det er.

— Det er jo kjempetøft! Jeg visste ikke om fuglelydene på forhånd, men ble positivt overrasket, sier Eli Kari Gjengedal.

— Vi får bare håpe at ingen hører at fuglene egentlig er danske, sier Fredrik Sundt Breien og flirer.

Han er daglig leder for selskapet som har utformet værprogrammet. De har samarbeidet tett med Storm-meteorologene, og han har lært mye om vær.

— Før vi begynte hadde jeg ganske naive forestillinger om hvordan man kan kontrollere været på en skjerm. Jeg visste riktignok at meteorologi var komplisert, men ikke så komplisert som det faktisk er, sier Sundt Breien.

Hva synes du om nyvinningen? Si din mening her.

REGNSPEIDING: Kommer det snart? Værpresentatør Eli Kari Gjengedal speider etter regnet.
BORGHILD BERGE
ÅPNING: Det var en fornøyd daglig leder Svein Anders Dahl, som hadde åpningstale foran Værhytten i formiddag.
BORGHILD BERGE
SNORKLIPPING: Eli Kari Gjengedal fikk æren av å klippe snoren.
BORGHILD BERGE
DEMONSTRASJON: Fredrik Sundt Breien har stått for utforming og design, og demonstrerte villig vekk resultatet i dag.
BORGHILD BERGE
VÆRFANS: Publikum fulgte spent med under demonstrasjonen.
BORGHILD BERGE