1. januar var det 275.112 innbyggere i Bergen kommune, viser de nye befolkningstallene som kom fra Statistisk sentralbyrå torsdag.

Dermed har byen passert en ny, liten milepæl på veien mot 300.000 innbyggere. Og det bare seks og et halvt år etter at Bergen passerte en kvart million innbyggere. Det skjedde 15. august 2008. ## Nærmer oss 300.000

Siden den gang har altså Bergen vokst med rundt 3850 nye innbyggere årlig. Slik sett ble fjoråret en ørliten nedtur, siden folkeveksten i 2014 «bare» var på 3163. Det er likevel dobbelt så mye som Stavanger vokste med i fjor, og Bergen rykker også fra Trondheim. Hovedstaden Oslo vokste derimot med over 13.000 innbyggere i fjor, og er med det en av de raskest voksende byer i Europa.

Dersom den prosentvise veksten fortsetter i årene fremover, kan Bergen innstille seg på storstilt feiring rundt år 2021. Da vil nemlig bergenser nummer 300.000 bli født. Men det er selvsagt avhengig av at dagens kommunegrenser holder seg så lenge.

Radøy mistet innbyggere

Bergen står for over halvparten av befolkningsveksten i Hordaland. Fylket har nå 511.000 innbyggere. Men omegnskommunene rundt Bergen har enda høyere vekst, rent prosentvis. Fjell fikk 575 nye innbyggere i fjor, Askøy 512, Os 419 og Lindås 333. Austevoll kan juble over å ha passert 5000 innbyggere for første gang. 88 nye innbyggere gjorde at folketallet endte på 5012. Nesten alle kommuner i fylket opplevde befolkningsvekst i fjor, med fire unntak: Kvam, Odda, Vaksdal og Radøy — skal man tro Statistisk sentralbyrå. Med over én prosent befolkningsnedgang, var Vaksdal verstingen av hordalandskommunene, rent befolkningsmessig.

Sogn og Fjordane sliter

I nabofylket i nord, Sogn og Fjordane, er situasjonen adskillig verre. Med bare 205 flere innbyggere i fjor, har fylket landets laveste vekst. Selv Finnmark har over dobbelt så høy vekst som Sogn og Fjordane.

LITEN VEKST: Sogn og Fjordane.

Elleve kommuner opplevde befolkningsnedgang i Sogn og Fjordane i fjor. I rene tall er Årdal, Jølster og Bremanger verst ute, men også lille Solund har grunn til bekymring. Med 15 færre innbyggere i fjor, har øykommunen nå nøyaktig 800 igjen. Og mens det var ti døde i kommunen i fjor, var det bare to fødte. NRK melder at folketallet i Solund er halvert i løpet av de siste 53 årene.Innad i fylket skjer det en sentralisering. Førde er som vanlig den største vekstkommunen, med 116 flere innbyggere. Flora, Sogndal og Eid har også en grei vekst, mens småkommuner som Gulen, Aurland og Gaular også må være fornøyd.