— Her får vi opp et returpunkt like nede i gaten, to busstopp over veien og en gitarrepatør like der borte. Alt er innenfor 50 meters avstand, sier Stig Bang Andersen.

Vi befinner oss i Kong Oscars gate, og miljørådgiveren i kommunen viser stolt frem den nye nettsiden som ble lansert i dag. Rundt ham står byråd Filip Rygg og kommunerådgiver i miljøstiftelsen Zero, Ingvild Rørholt.

De tre er hengitt til Andersens smarttelefon, og nikker anerkjennende til dens funn. Hvem visste vel at det fantes så mange muligheter til å vise sitt miljøengasjement innenfor 50 meters radius?

Enklere å bli miljøbevisst

Som et startskudd på kommunens klimafestival som avholdes i inneværende uke, lanseres nemlig nettstedet klimahandling.no. Byråd Rygg omtaler nettsiden som et svært etterlengtet prosjekt, som skal gjøre det lettere å handle miljøbevisst i Bergen. Med noen få tastetrykk får Andersen et utall treff ved hjelp av sin egen mobiltelefon.

— Nærmeste ladestasjon for elbil, nærmeste busstopp, hvor man kan handle økologisk, returpunkt, loppemarkeder og nærmeste brukthandel er bare noe av det du finner i denne oversikten. Med smarttelefonens teknologi kan du lett få opp treff der du befinner deg, sier Rygg.

Byråden er tydelig fornøyd med lanseringen, men presiserer at dette er bare startskuddet. Selv om kart-applikasjonen som dukker opp på nettsiden allerede nærmest bugner over av treff, er det brukerne selv som skal sørge for at siden holder seg oppdatert. Klimarådgiver Andersen håper folk vil ta siden i bruk aktivt.

— Dette er et prosjekt som tar sikte på å gjøre det enklere for folk å være miljøbevisst. Vi ønsker å samle informasjon som i utgangspunktet allerede er tilgjengelig i en pakke som er lett å bruke for alle, sier han

Del av noe større

Bergen kommune er den største av totalt seks spydspisskommuner. Tittelen innehar de sammen med blant andre Lier og Arendal kommune, og er et resultat av flere samarbeidsprosjektet som kommunen har med miljøstiftelsen. Ingvild Rørholt fra Zero mener Bergen gjør mye riktig i kampen mot utslippene.

— Mange tenker at dette er et altfor stort spørsmål til at enkeltpersoner kan utgjøre en forskjell. Denne nettsiden skal legge til rette for at alle kan bli med på den store dugnaden det er å redusere utslippene, sier Rørholt.

— Det kan være ensomt å stå hjemme på kjøkkenet å brette melkekartonger. Hvis klimahandling.no kan øke bevisstheten om at dette er noe alle må gjøre sammen, er det en bra ting, skyter Rygg inn.

Lag app – vinn sykkel

Vi beveger oss oppover gaten, og treffene oppdateres kontinuerlig rundt oss. Vi passert et busstopp, og med tommelfingeren klikker vi oss inn på rutetidene for det aktuelle stoppet. På sikt er målet at brukernes egne aktiviteter skal dominere nettsiden.

— Loppemarkeder er for eksempel noe vi allerede har fått med litt av, men her trenger vi hjelp fra brukerne. Alle som ønsker kan selv legge inn punkter i kartet, eller i kalenderen som også hører med, forklarer Andersen.

Parallelt med lanseringen henvender også Rygg seg til de mange app-snekkerne i de bergenske hjem. Den som lager den beste miljø-applikasjonen vinner en el-sykkel.

— Vi har allerede sett mange eksempler på privatpersoner som lager slike mobilapplikasjoner på eget initiativ, og vi håper det kommer mer. Det finnes mer informasjon om denne konkurransen på den nye nettsiden, sier Rygg.

- DEN VISER JO ALT! Byråd Filip Rygg ble overrasket over hvor omfangsrik den nye nettsiden <a href="http://www.klimahandling.no">klimahandling.no</a> var. Her får han beskjed om når neste buss går fra sin posisjon i Kong Oscars gate. – Dette skal gjøre det enklere å bli miljøbevisst, sier Rygg. Her sammen med klimarådgiver Stig Bang-Andersen og Zero-medarbeider Ingvild Rørholt.
Kristine Lindebo
ENKLE TRYKK: Med få trykk får du blant annet opp nærmeste ladestasjon, returpunkt, bruktbutikk eller restuarant med økologisk mat på menyen. - Alle som vil kan legge inn sine punkter i kartet, og målet er at brukerne selv skal styre mye av informasjonen på siden, forteller klimarådgiver Stig Bang-Hansen.
Kristine Lindebo