— Dette er jo fantastisk. En lykkens dag vil jeg si, sier Oksavik da BT ringer ham med de gode nyhetene.

Torsdag ettermiddag sendte kommunen ut en pressemelding om at de følger opp hans initiativ om gatelys om Fløysvingene. De skriver at de positive, og at saken skal videre til komité og bystyre.

Tur ga lys-drøm

Det var en tur til Rundemanen i fjor høst som trigget gatelys-drømmen hos Oksavik.

— Jeg gikk fra toppen og ned mot Brushytten, og der var det jo lys, men da jeg kom til Fløysvingene var det bekmørkt og jeg så ikke riktig hvor jeg gikk. Jeg snakket med andre på stien, og de var av samme oppfatning, forteller han.

Samlet underskrifter

Han undret seg hvor ingen andre hadde jobbet for å få lys, og bestemte seg for å ta saken i egne hender. Han skrev sitt inspill på minsak.no, et nettsted hvor mange kan ønske seg endringer i kommunen sin. Han samlet også inn over 300 underskrifter, både fra kolleger, venner og fremmede.

— Jeg gikk en tur på Fløyen og delte ut lapper med informasjon om underskriftskampanjen. Jeg fikk mange positive tilbakemeldinger, og det er vel egentlig takket være disse underskriftene at byrådet nå ser på saken, sier han fornøyd.

Møtte politiker på tur

Oksavik oppfattet byrådet som negative til forslaget hans i fjor, men da han møtte Byrådfor sosial, bolig og områdesatsing, Dag IngeUlstein(KrF) på fjellet tidligere i år, forsto han at de faktisk arbeidet med saken.

— Han fortalte at de skulle se på saken en gang til. Det ga meg håp. Han hadde vel tatt en inspeksjon oppi fjellet, sier Oksavik og ler.

- Et folkehelsetiltak

I pressemeldingen legger kommunen frem både de positive og negative sidene med å lyssette Fløysvingene.

De mener lysanlegget kan få negative konsekvenser i estetisk form og at lyset kan forurense et område som er ansett som et kulturminne. De frykter også at det kan få negative konsekvenser for fugle- og dyrelivet.

Samtidig skriver de at belysningen kan være et positivt folkehelsetiltak som gir byens mosjonister bedre muligheter til å ferdes på Fløyen, også om vinteren og etter mørkets frembrudd. De tror også lys kan være positivt for trygghetsfølelsen i området.

Vil koste 1.5 millioner

Belysningen vil koste 1.5 millioner og driftskostnadene per år vil være på i underkant av 50.000 kroner.

— Dette er småpenger for kommunen. De må lytte til befolkningen. Nå håper jeg dette kommer på plass allerede til høsten, sier Oksanes.

SKUMMELT: Uten lys kan bakkene opp og ned fra Fløyen fremstå som litt skumle. - Det er vanskelig å se hvor man går, både for bergensere og turister, mener Kjellmar Oksavik. Han har lenge ønsket seg lys opp Fløyen. Nå kan han få viljen sin.
Eirik Brekke (arkiv)