Brevet kom mandag.

— Jeg er på sommerleir. Moren min ringte i går og fortalte det. Det var helt forferdelig, sier Rawan Nedal til bt.no.

Lørdag skrev BT Magasinet om 16-åringen, som helt siden hun kom til Norge for to og et halvt år siden har deltatt på CISV (Childrens International Summer Village).

I år er hun med som leirleder. Gjennom Redd Barna har Rawan fra Palestina fått sin egen side på Facebook, der hun forteller om livet sitt og hvordan det er å være 16 år og asylsøker.

Endelig avslag

Selv om familien allerede har fått ett avslag på søknaden, hadde de et håp om å få bli. Mandag kom et endelig avslag fra Utlendingsnemnda (Une).

— Du føler at alle drømmene dine er knust med en gang. Jeg forstår det ikke. Jeg forstår ikke hvorfor folk som kan være med å bygge landet ikke får opphold og plass her, sier Rawan, som fyller 17 om få dager.

Ville hjelpe tvillingbroren

Rawan, hennes to brødre og moren kom til Norge for å gi hennes autistiske tvillingbror et bedre liv.

I Palestina hadde han ikke rett på skolegang, og fikk ikke den oppfølgingen han trenger, ifølge moren, Boran Alrayes. Han og moren skal også ha blitt utsatt for trusler fra andre familier.

— Legen i Palestina rådet meg til å sende ham ut av landet hvis jeg ville gi ham en fremtid, sier Boran.

GODE VENNER: To år på rad har Rawan Nedal selv vært deltaker på CISV sin barneleir på Osterøy. Denne sommeren er hun tilbake som leder. Det er 12-åringen Malin Birkeland godt fornøyd med.

— Et sjokk

I løpet av tiden i Norge har han utviklet seg mye, og han går nå på U. Pihl videregående skole.

— I Palestina vil han få det som i et fengsel. Der vil han bli satt på et rom hjemme, uten muligheter, sier moren.

- Hva vil dere gjøre nå?

— Jeg fikk først et stort sjokk. Men jeg er en sterk kvinne, og jeg tror på menneskerettigheter. Jeg har lovet å ikke forlate sønnen min. Han takker meg hver dag fordi jeg har tatt ham til et sted der alle respekterer ham, sier Boran.

Menneskelige årsaker

Advokat Trond Christiansen, som representerer familien, mener at familien bør få bli i landet.

— Denne familiens situasjon var såpass spesiell på grunn av gutten med autismeproblemer. Hovedpoengene våre var at den oppfølgingen han får i Norge gjør at han i dag lever et kvalitetsliv. I hjemlandet ville han ikke ha gjort det. Der vil han få en livskvalitet som etter min vurdering er så lav at differansen burde tilsi oppholdstillatelse av menneskelige årsaker.

- Hva skjer nå?

— Vi har prøvd oss med en omgjøringsbegjæring, men fått nei til det. Hvis det kommer inn nye opplysninger, kan Une vurdere disse på nytt. Det er også anledning til å bringe saken inn for domstolene, men det er fryktelig kostbart ettersom det ikke blir gitt fri rettshjelp, sier advokaten.

Ulovlig opphold

Christiansen tror ikke familien vil bli sendt ut med det første.

— Etter utreisefristen som ble gitt i det opprinnelige avslaget, kan en uttransport skje. Men politiets utlendingsenhet har mye å gjøre. De pleier også å bruke litt tid for å få en retur når du har barn, ikke minst barn med problemer, sier han.

Une har sendt et seks siders avslagsbrev til familien. Avslaget er endelig, men det finnes fremdeles en åpning.

— Dersom klageren mener det foreligger nye opplysninger som vil habetydning for saken, kan hun sende inn en omgjøringsanmodning. Une vil daforeta en konkret og individuell behandling og vurdering av de nyeopplysningene i saken, skriver fungerende seksjonssjefHanne Bjerkan Johnsen i Une i en e-post.

- Hva skjer videre med familiennå, kan de bli kastet ut av landet? Når vil det skje i tilfelle?

— Klageren er pliktet til å forlate landet etter avslag fra Une.Klagerne kan søke om retur med IOM (International Organization for Migration). Det er Politiets Utlendingsenhet (PU) somer ansvarlig for uttransportering av asylsøkere.

VIL BLI: Rawans drøm er å få bli i Norge med familien sin.
Odd E. Nerbø