I april i fjor bestemte norske myndigheter seg for å avvente behandlingen av søknadene til syriske asylsøkere på grunn av urolighetene i Syria. Det har ført til at syrerne i Norge har vært her uten å vite noe om fremtiden.

Ali Watti har tidligere fortalt om sin fortvilte situasjon til BT.

— Jeg er lege, men jeg får ikke jobbe, jeg får ikke studere. Jeg er en person helt uten mening i livet, sa han til BT i mars.

Har fått opphold

I midten av juni kunne Utlendingsdirektoratet fortelle at søknadene gjenopptas og «behandles nå individuelt og fortløpende på vanlig måte». UDI har også skrevet at de antar at de fleste søknadene vil bli innvilget.

— UDI ser at det er en vanskelig situasjon for asylsøkere fra Syria, som har blitt boende lenge i asylmottak i uvisshet, skrev direktoratet i en pressemelding.

Ali Watti er en av dem som nå har fått innvilget asyl.

— Jeg fikk opphold, jeg fikk beskjeden i dag. Jeg kan ikke forklare følelsen med ord ... jeg er veldig glad, sier Watti til bt.no.

Watti, som er utdannet lege, bor på mottaket på Hatlestad terrasse sammen med 13 andre syriske asylsøkere. Han har ventet i to og et halvt år på at søknaden hans skulle behandles.

— Det er nesten som å gi meg nøkkelen til et nytt liv. Jeg er litt sjokkert.

Vil jobbe som lege

Nå håper han å få godkjent utdannelsen sin i Norge, slik at han kan jobbe som lege. Men skal også kjempe videre for de aktiviterer han er involvert i, sier han.

Watti har tatt på seg en lang rekke verv, blant annet i Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Bergen internasjonale kultursenter og Kurdisk kulturforum i Hordaland. Han har også startet en støttegruppe for syriske flyktninger.

— Jeg skal ikke feire nå, men venter til de andre her også får like gode nyheter, sier han.

GLAD I NATUREN: Ali Watti har søkt til naturen for å takle usikkerheten. Han er, blant mange andre verv, turleder i Bergen Turlag. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ