– En gang fant vi en hel kjøkkeninnredning stappet ned i containeren for papp og papir, sukker informasjonskonsulent Nina Mikkelsen i BIR.

Oasen har hatt et såkalt komplett returpunkt med containere for papp og papir, glass og plast. I tillegg står der en container fra Fretex.

Men plasseringen er usjenert. Ute av syne har mange falt for fristelsen til å kvitte seg med avfall som skulle vært levert på en gjenvinningsstasjon.

Problemene rundt stasjonen ved Oasen har vært økende, rapporterer Mikkelsen:

– Vi er der ute og rydder nesten daglig.

Finner ikke annen plass

BIR har en periode prøvd å få til en annen plassering ved Oasen, men ikke lykkes. Resultatet av forsøplingen blir derfor at returpunktet fjernes helt.

Mikkelsen synes det er trist at misbruket skal spolere et godt tilbud for ryddige brukere.

– Kanskje folk i Fyllingsdalen skulle fått en skikkelig gjenvinningsstasjon, der de lovlig kan levere varmtvannsberedere og strykebrett?

– Det er kort vei å kjøre både til gjenvinningsstasjonen på Espehaugen ved Flesland og stasjonen i Møllendalsveien. Heller ikke er det langt til stasjonen på Ravnanger, sier Mikkelsen og legger til:

– Tingene som er satt igjen ved Oasen er så store at de må være transportert dit med bil. Du går ikke gatelangs med varmtvannsberedere og strykebrett.

Andre muligheter

– Hvordan skal folk rundt Oasen nå bli kvitt glass, papir og plast?

– Det fins flere returpunkt i området, sier Mikkelsen.

Miljøpartiet vil ofre parkeringsplasser for en ny plass til returpunktet ved Oasen. Talsmann Sondre Båtstrand mener kommunen skulle gått hardere til verks og ekspropiert parkeringsplasser for å skaffe returpunktet bedre plassering.

— Når samfunnet kan ekspropiere grunn til veier, hvorfor ikke da ekspropiere for å få mer gjenvinning, argumenterer han

Returpunkt som det på Oasen er ubetjent og gratis og derfor basert på tillit. Driften av slike betaler vi over renovasjonsavgiften.

På gjenvinningsstasjoner koster det 50 kroner pr. kubikkmeter for privatpersoner å levere vanlig avfall. Farlig avfall og elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) leverer du gratis.

Slikt EE-avfall, alt fra batterier og mobiltelefoner til komfyrer og datamaskiner, kan dessuten leveres gratis i butikker som selger slikt. Butikken tar imot, selv om varen ikke er kjøpt der, opplyser Mikkelsen.

Hva synes du om at returpunktet fjernes? Bruk kommentarfeltet.