Joma Khan har to navn. I alle register heter han Khan. Men når han skal søke oppholdstillatelse, må han bruke navnet Nawazish Ali. Det hevder nemlig innvandringsmyndighetene han heter.

De har i mer enn syv år hevdet at Khan lyver, at han slett ikke kommer fra Afghanistan, men derimot fra Quetta i Pakistan. Derfor har han og flere som kom samtidig ikke fått opphold.

— Noen ganger er det tungt. Jeg blir kalt en løgner, og de nekter å godta noen av papirene mine, forteller Khan.

Ny gjennomgang

I 14 og et halvt år har han bodd i Norge. Han har kone og to barn her. Men ingen fast oppholdstillatelse.

— Datteren min går i andre klasse, sønnen min er fire. De har ingen nasjonalitet, ingen rettigheter.

På dagtid jobber han som drosjesjåfør. Konen får ikke tillatelse til å jobbe. Det håper han skal endre seg nå.

— Da saken var oppe i retten, var det Tune som var viktigste vitne i saken. Jeg har alltid ment at han har vært uærlig. Det tror kanskje andre på nå, sier Khan.

Tune var også en av hovedpersonene i Quetta-prosjektet. Det la bakgrunnen for at Khan-familien, Gholam-familien og flere andre ble nektet opphold. En anonym restauranteier var da det viktigste beviset på at de kom fra Pakistan og ikke Afghanistan.

— Jeg blir nesten syk bare av å tenke på dette. Jeg håper virkelig de sjekker alle sakene hans på nytt, og jeg tror det endelig vil skje noe i vår sak.

Usikkert

Derfor er Khan fornøyd, men han legger ikke skjul på at det har vært tungt.

— Jeg har mistet håpet flere ganger. Det er ikke alltid like lett.

Trond Romstad er advokat for Gholam-familien. Også han mener avsløringen rundt Tune må få konsekvenser.

— Vi synes metodene var tvilsomme den gangen. Derfor bør saken bli gjennomgått på nytt.

Ifølge informasjonssjef i UDI, Geir Løndal, ble alle Tunes saker gjennomgått da han forlot direktoratet i 1999. Han hadde i går ikke oversikt over hva konklusjonen var den gangen, og kunne ikke si hvorvidt saken skulle vurderes på nytt eller ikke.

HÅPEFULL: Joma Khan håper UDI vil vurdere hans sak på nytt etter at asyladvokaten Terje Tune ble politianmeldt i går. Tune sto bak et prosjekt myndighetene mener beviser at Khan kommer fra Pakistan. Selv har han alltid hevdet han er afghansk.
Foto: Knut Strand