Alle byens 14 buekorps deltar på programmet, som varer til over midnatt. Dette er den største begivenheten blant byens buekorps, og blir bare arrangert hvert fjerde år.

— Føler meg litt løgen

Klokken 11.00 i dag var det innmarsj på Festplassen.

— Det er helt fantastisk å være med på dette, sier Finn Bjørn Tønder, gamlekar i Nordnæs Bataillon.

Da BT snakket med ham var han på vei til sentrum i mørk dress og flosshatt.

— Jeg føler jo meg litt løgen, men gleder meg som en unge, sier han.

FØRSTE ÅR: Henrik Bolstad (7) i Laksevågs bueskyttere er med på Buekorpsenes dag for første gang. Han har vært rævedilter i to år, men nå er også han bueskytter.
ODD MEHUS

Går til Koengen

På Festplassen blir det innledende runder til fanebærerkonkurranse, slagerkonkurranse og hornblåserkonkurranse. Sistenevnte er nytt av året. I tillegg skal buekorpsene vise frem fargerike buekorpsfaner.

— Dette er stort for alle som er med. Jeg tror kanskje at det gjeveste er å vinne slagerkonkurransen, sier Tønder.

— Da er du verdens beste buekorpsslager. Den tittelen henger høyt, legger han til.

Det hele begynte med at fanegardene kom inn med slagere og hornblåsere til konkurransenes innledende runder. Etter programmet på Festplassen beveger buekorpsene seg mot Koengen, der det blant annet skal tas gruppebilder av alle korpsene.

- Større enn OL

— Dette er større enn OL, sier Jan Helge Johannessen, gamlekar i Laksevågs Bueskyttere.

STOR DAG: Jan Helge Johannessen er med på den store dagen. Sønnen er sjef i Sydnæs.
Odd Mehus

Han er rak i ryggen og har alle ordnene på plass på brystet på denne dagen. Nå er sønnen Leif Erik er sjefi Sydnæs Bataljon.

— Jeg ville egentlig at han han skulle gå iLaksevågs, men han begyntei Sydnæs. Da tenkte jeg: Det viktigste er at han går i buekorps. Og i fjor fikk han sjefsmedalje også. Nei, dette er en stor dag, sier Johannessen.

Nattparade

Klokken 15 presis marsjerer så alle buekorpsene i prosesjon ut fra Koengen og innover Bryggen, over Torget, inn Strandgaten og opp Chr. Michelsens gate ved Svaneapoteket, ned til Torgallmenningen, bort til BT-huset og inn Nordahl Bruns gate - før de ender på Festplassen.

Klokken 16.00 er det en ny mulighet til å få med seg innmarsj på Festplassen. Fra klokken 16.45 og utover blir det finaler i konkurransene på Festplassen.

Klokken 00.30 er det avslutning med nattparade utendørs i Dreggen.

Alle møtes

— Det blir gamlekarer på hvert eneste vannhull i Bergen i dag. Jeg tror kanskje denne dagen betyr mer for gamlekarene enn for guttene, men det vil de kanskje ikke være enige i, sier Tønder.

FANEBÆRERE: Her fra innledende runder i fanebærerkonkurransen. F.v. Sandvikens Bataljon, Fjeldets Bataljon og Nygaards Bataljon.
ODD MEHUS

Han forteller at Buekorpsenes dag ble arrangert for første gang i 1970.

— Det var i forbindelse med 900 års-juibileet til Bergen kommune. Siden har dagen blitt arrangert hvert fjerde år. Den er jo den eneste fellesmønstringen til korpsene. Det er jo flere allianser mellom korpsene. Du har jo lørdagskorps og søndagskorps, men denne dagen møtes alle, understreker Tønder.

Selv var han tolv år da han marsjerte med Nordnæs i 1970.

— Jeg husker det som en kjuagutt. Utrolig stort og masse folk overalt, minnes Tønder.

Han ble siden sjef og ga seg i buekorpset i 1979.

SLAGERKONKURRANSE: Alle de 14 korpsene stilte i slagerkonkurransen. Er er Løvstakkens Jægerkorps på scenen.
ODD MEHUS
STOR DAG: Laksevågs Bueskyttere i oppstilling.
ODD MEHUS
BUEKORPSFEST: Mathismarkens Bataljon på plass på Festplassen.
ODD MEHUS