Fem tunneler på E39 mellom Knarvik og Sogn har vært uten lys i flere måneder. Vegvesenet har satt ned fartsgrensen fra 80 til 60 km/t, og det har skapt så stor irritasjon at bilister river ned skiltene.

Nå ser avdelingsdirektør Olav Finne bokstavelig talt lyset i enden av tunnelen.

— Vi har nå fått klarsignal for å starte arbeidet med å utbedre belysningen i tunnelene på E39, som bt.no omtalte onsdag. Det er ingen tvil om at det blir lys. Pengene er sikret, sier Finne.

Har fått tillatelse

Finansiering av tiltakene vil komme i budsjettet for 2013, men etaten har fått tillatelse til å sette i gang allerede nå.

De jobber med å utforme anbud, og forventer å være ferdig før årsskiftet.— Så vil arbeidene starte forholdsvis tidlig på nyåret, sier Finne.

Utviklingen følges nøye hos myndighetene i Oslo. Politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard (Sp) i Samferdselsdepartementet reagerer på saken om de mørklagte tunnelene.

Det er ingen tvil om at det blir lys. Pengene er sikret. Olav Finne i Statens vegvesen

— Det er viktig med lys med tanke på trafikksikkerheten. Vi vil ha full fremdrift i arbeidet, sier Brattabø Handegard til bt.no.

— Det er et betydelig budsjett til drift og vedlikehold, og det er viktig å ha fokus og fremdrift på dette, sier hun.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Flere kan bli mørklagt

Også fem andre tunneler kan bli mørklagt på grunn av problemer med kablene.

— De må tas etter hvert. Vi har brukt noen rimelige kabler som var godkjent for tjue år siden. Men isolasjonen tåler ikke miljøet i tunnelen. Det er også mye annet arbeid, blant med vifter og lys, som må gjøres på grunn av generelt forfall, sier Finne.

Fra 2014 begynner den virkelige store jobben: Å hente inn etterslepet på vedlikehold av store tunneler i Region Vest.

Diskuter saken under:

REDUSERT FART: Statens har satt ned fartsgrensen i de mørklagte tunnelene. - Folk ser på det som et irritasjonsmoment og river ned de nye skiltene. De overholder ikke fartsgrensen, og det kan oppstå farlige situasjoner, sier pendleren John Kenneth Aase. Han kjører strekningen ukentlig.
John Kenneth Aase