• Det er fantastisk å se at drømmen blir virkelig, sier kantor Asbjørn Myksvoll.

Johanneskirkens nye klokkespill er endelig kommet til Bergen, og skal tirsdag heies opp i kirketårnet med kran.

De 48 klokkene, som er laget i Asten i Nederland, veier til sammen 14 tonn og har kostet 3,7 millioner kroner. Med alt arbeidet kommer totalsummen opp i nærmere fem millioner kroner, forteller kantor Asbjørn Myksvoll.

— Det kom en stor trailer med klokkene fra Nederland i går, og nå har det kommet en stor kran for å løfte dem inn. Deretter blir det tre ukers arbeid med å sette alt i stand. Vi skal være ferdige til påske, sier han.

Myksvoll har drømt om denne dagen i 12 år.

— Det er fantastisk når man ser at det blir virkelig.

Kan spille Nystemten

Klokkespillet kan spille alt fra salmer til Nystemten. Den største klokken veier 2,3 tonn, mens den minste er ca. 20 centimeter høy.

NYSTEMTEN: Klokkespillet kan spille alt fra salmer til Nystemten, og kantor Myksvoll sier de vil programmere inn ulike melodier til ulike anledninger.
HENRIK HYLLAND UHLVING
PÅ TIDE: - Bergen er faktisk den eneste av de større byene som ikke har hatt et eget klokkespill, sier Myksvoll.
CHARLOTTE HELLELAND

Myksvoll, som selv vil spille på klokkene når det ikke spilles forhåndsprogrammerte melodier, sier at det vil bli forskjellige melodier ved ulike anledninger og årstider.

— Vi kan spille Brann-sangen når de fortjener det - og noe annet når de ikke fortjener det. Og julesanger til jul. Vi skal prøve å variere så mye som mulig, sier han.

For å få klokkene inn i kirken, må arbeiderne fjerne den ene urskiven i kirketårnet, som for øvrig også skal skiftes ut under arbeidet.

Johanneskirken fyller 120 år i år, og klokkene er en gave fra byen og private givere.

Innvies på nasjonaldagen

Klokkespillet i Johanneskirken er et fullt konsertklokkespill, som det bare finnes ti andre av i Norge. I tillegg er det en rekke mindre klokkespill rundt omkring, forteller kantoren.

— Bergen er faktisk den eneste av de større byene som ikke har hatt et eget klokkespill. Alle kystbyene unntatt Tromsø har et klokkespill. Bodø fikk sitt for halvannet år siden. Så det er på tide, sier Myksvoll.

Klokkespillet skal innvies 17. mai, med direktesending til Festplassen fra det 61 meter høye tårnet i Johanneskirken.

Kantor Asbjørn Myksvoll og kirkeverge Kjell Bertel Nyland reiste i fjor høst til Asten i Nederland for å se på støpingen av klokkene. Videoen fra besøket kan du se til høyre i saken.

SKIFTER URSKIVEN: For å få klokkene inn i kirken, må arbeiderne fjerne den ene urskiven i kirketårnet, som for øvrig også skal skiftes ut under arbeidet.
CHARLOTTE HELLELAND