Statens vegvesen har nettopp åpnet fylkesveg 633 ved Kleiva, som har vært stengt siden forrige lørdag.

Da raste det steiner ned på veien mellom Leikanger og Honningsvåg i Selje kommune.

Bygdefolket i Honningsvåg har vært isolert, og helt avhengig av redningsskøyten Halfdan Grieg plutselig ble ferje, men kun tirsdag og torsdag.

Fra BTs Facebook-gruppe: "Skrekk og gru, her hadde jeg ikke våget å gå engang!!"

Første gang

— Vi fraktet ni passasjerer på det meste. Det er ikke første gang redningsskøyter gjør slik, men det er første gang jeg er med på det, sier maskinsjef og dykker Kristian Nesse på redningsskøyten Halfdan Grieg til bt.no.

Statens vegvesent har nå renset og spylt fjellsiden. Ifølge Nesse har det vært fem fjellklatrere i sving den siste uken. De begynte på toppen der raset gikk og arbeidet seg nedover.

  • Lokalbefolkningen synes det hele er håpløst. Det mangler rasoverbygg der raset gikk, sier han.

Smuldrer opp

Det er to rasoverbygg plassert andre steder på strekningen, men de ble bygd på 60-tallet og betongen skal være i ferd med å smuldre opp.

De siste månedene har det gått flere mindre ras i området.

— Skjer det endringer i planen om åpning vil det bli satt opp båtrute mandag. RS Halfdan Grieg vil gå to ruter, frå Honningsvåg til Borgundvåg om morgenen og tilbake om ettermiddagen, opplyser Sogn og Fjordane fylkeskommune på sine nettsider.

Stengte ikke i tide

Vegvesenet varslet at de ville stenge før raset sist helg, men stengte ikke i tide. Flere kjørte på veien da raset gikk. For Asbjørn Honningsvåg og sønnen var bilturen hjem en skrekkopplevelse.

Ifølge NRK Sogn og Fjordane braste en stein rett ned på panseret og etterlot seg et stort krater.

— Hadde den gått gjennom taket, eller gjennom frontruta, så hadde den truffet min åtte år gamle sønn, sier Honningsvåg.

RASFARLIG: Nei, dette er ikke et bilde fra en artikkel om verdens verste veier. Det er fylkesveg 633 i Selje, der nok et ras gikk forrige lørdag. Nå er veien åpnet igjen.
HALFDAN GRIEG, REDNINGSSELSKAPET
HAR INGEN VALG: Bygdefolket i Honningsvåg har vært helt avhengige av redningsskøyten Halfdan Grieg den siste uken. Valgurnen måtte også fraktes sjøveien.
HALFDAN GRIEG, REDNINGSSELSKAPET