— Olivenoljen som er på markedet nå er helt i orden og fullt brukbar. Men jeg kan jo ikke være hundre prosent sikker på at noen jukser, og selger ulovlig importert olje, sier seksjonsleder Kirstin Færden i Statens Næringsmiddeltilsyn til Bergens Tidende.

Testet i stor stil

I sommer ble det avdekket at flere typer olivenolje som ble solgt i norske butikker inneholdt kreftfremkallende olivenrester.

I sommer og utover høsten har derfor Næringsmiddeltilsynet testet oljer i stor stil.

Hele 54 oljer har vist seg å være i orden, med et lavt innhold av det kreftfremkallende stoffet PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner).

Minst 12 oljer er laget av olivenrester, og er derfor forbudt å omsette i Norge. Navnet på disse oljene er å finne på Næringsmiddeltilsynets internettsider, www.snt.no.

Omsetningsforbudet gjelder alle oljer som er basert på olivenrester, selv om ikke disse oljene er nevnt spesielt på tilsynets liste. Et par oljer laget av olivenrester er godkjent for salg i Norge. Det er fordi prøver viser at de har et akseptabelt innhold av stoffet PAH.

Det er også tatt prøver av oljen som brukes i «King Oscar»-sardiner. Denne oljen har et lavt innhold av PAH, og er ikke farlig. Heller ikke Olivero plantemargarin med olivenolje fra Mills og Oliven plantemargarin fra A/S Margarinfabrikken inneholder PAH av betydning.

Oljesalg som smurt

Sommerens funn av kreftfremkallende midler i enkelte olivenoljer har knapt bremset salget. Dagens Næringsliv meldte tidligere i høst at nordmenn det siste året har kjøpt olivenolje for rundt 120 millioner kroner, ifølge tall fra analyseselskapet AC Nielsen. Det er en vekst på 16 millioner kroner, tilsvarende 15 prosent, fra året før.

Markedsvinneren er olivenoljen Ybarra som selges for rundt 50 millioner kroner i året.

Næringsmiddeltilsynet får mange meldinger om status i andre land.

— Vi vet at det jobbes intenst med å ordne opp, slik at den oljen som i dag er forbudt i Norge kan bli i orden igjen, sier Kirstin Færden.

Forbudt olje:

Luxus olivenolje Lio Olivenolje, Tyrkia Diana extra virgine olivenolje, Hellas Diana 100 % pure olivenolje, Hellas Basso, Mild olivenolje, Italia KTC Olive Oil, Pomace Pakket i UK Condi, Mild olivenolje ý Olio de Sansa di Olivia, Italia Bevelini, Olive Pomace Oil, Hellas Cavanna, Mild olivenolje di Sansa, Italia Pietro Concelli, olje av olivenpresserester, Italia Monini, Olio di Sansa di Olivia, Italia Condi, Olio di Sansa di Olivia ý Olive Pomace Oil, Italia