Håkon Dahle er astronom ved Universitetet i Oslo. Natt til onsdag var han på meteorjakt på Østlandet.

— Jeg så 21 stjerneskudd på 80 minutter. Månen lyste opp, slik at jeg så kun de sterkeste stjerneskuddene, forteller han.

Røykspor

Mens yr.no melder overskyet vær natt til torsdag på Østlandet, er det bedre muligheter her vest. Over midnatt skal himmelen skinne opp. Det betyr at vestlendinger som ferdes ute nattestid, kan ha et håp om å se rester av meteorittsvermen.

— Det var flere svake enn sterke meteoritter, og de svake er det vanskelig å se. De sterke hadde en lysstyrke som de mest lyssterke planetene. På noen var det røykspor på himmelen, slik at de var et flott syn, sier Dahle.

Rester av komet

Han forteller at det er mellom midnatt og klokken 02.30 at det er størst sjanse for å se svermen. Den ses fordi Jorden passerer banen til kometen Swift-Tuttle, og meteorittene ses i området der stjernebildet Persevs er på himmelen.

— Hvert år krysser Jorden banen til kometer og rester av tidligere kometer. Dette vil vi se som strømmer av meteorer eller stjerneskudd. Disse små og store steinene har ulik fart og retning når de treffer Jorden som farer av gårde med om lag 30 kilometer i sekundet rundt solen, sier Tor Einar Aslesen, astrofysiker og leder i Norsk astronomisk selskap.

Meteorsvermen Perseidene har vært kjent i flere tusen år, men først i moderne tid er den blitt koplet sammen med kometen Swift-Tuttle, ifølge Aslesen.

Stjernebildet Persevs (Perseus, latin) står høyt på himmelen. Nærliggende stjernebilder er Cassiopeia (ser ut som en dobbelt V), Andromeda og Tyren.