Siden 1991 har dagens begivenhet — åpningen av Pepperkakebyen - utgjort startskuddet for julesesongen for mange bergensere.

Etter høytidelig å ha byttet ut ordførerkjedet med pepperkakekversjonen, sto ordfører Trude Drevland for den offisielle åpningen. Hun kom også med en oppfordring om neste års pepperkakeby til alle barna som var tilstede:

— Det er ikke alltid vi politikere er like flinke til å byplanleggging. Til neste år håper jeg dere vi vise oss hvordan Bergen ser ut om 30-40 år, sa hun

ÅPNET: Ordfører Trude Drevland klippet snoren.
Ronald E. Hole

— Skal bygge slott neste år

Andrea Gimmestad (5) var i år fornøyd med bare å spise pepperkaker. Men hun kommer sterkt tilbake igjen neste år.

— Da skal vi bygge slott, utbryter hun. Der skal prinsessene bo. Lillesøster Maud, som er navnesøster til Norges tidligere dronning, ser også fram til slottsbygging.

Men ifølge mor Elin Merethe Gimmestad, er foreløpig kakepynten høydepunktet på pepperkakebakingen.

Innendørs

I år som i fjor trekker byen innendørs, til DNBs ærverdige banksal på Torgallmenningen.

— Det er en helt annen øvelse å lage pepperkakeby utendørs, slik vi gjorde i mange år. Vær og vind har vært det største problemet, i tillegg til luftfuktigheten. Nå har vi mye bedre arbeidsforhold, sa pepperkakesjef Steinar Kristoffersen til BT tidligere i november.

Sprøyterom

I fjor kom det inn nærmere 2.000 pepperkakebidrag, noe som er et litt høyere antall enn snittet for de siste årene.

— Vi går ikke ut med noe tall ennå, men jeg vil tro vi har omtrent like mange bidrag i år. Jeg er ganske sikker på at vi har verdens største og pepperkakeby fremdeles, sier Kristoffersen etter åpningen.

Årets by rommer alt fra sykler, benker, oljeplattformer, skip - og et sprøyterom. Bidragene er levert av både barnehager, skoler, bedrifter og andre.

VIL BYGGE SLOTT: Andrea og Maud Gimmestad.
Ronald E. Hole