Jeg følger legens råd og ser på meg selv som frisk inntil annet er dokumentert

Det var som et jordskjelv da sykdommen rammet Arbeiderparti-veteranen.

Snudd på hodet

Livet ble snudd på hodet. Men trenerjobben på datterdatterens håndballag Løv-Ham ga henne energi slik at hun tillot at sykdommen slo henne helt ut.

Knudsen var kreftpasient på Haukeland i ett år. Hun måtte gjennom en tøff behandlingsperiode med både langvarig cellegiftbehandling, operasjon og strålebehandling etter at legene fant en ordartet svulst i det høyre brystet.

Likevel skulket hun knapt en eneste treningsøkt på jentelaget hun har vært med å trene siden hun trakk seg fra rikspolitikken etter valget i 2001.

Legen rådet henne til å tenke positivt og holde fast i noe som gir energi.

— For meg ble det håndballbanen som ga meg styrke til å tåle den tøffe behandlingen som en kreftkur er. Røttene mine sitter jo i håndballen, sier trener Knudsen som tar imot BT på sidelinjen mens laget driller på raske forflytninger på banen bak henne.

Arvelig håndball

Håndball er arvelig i familien Knudsen. Grete Knudsens datter, Gitte, er hovedtrener for laget. Håndballinteresserte vil fremdeles huske politikeren som en landskjent håndballprofil på Sandvikens førstelag på 60 og 70-tallet. Knudsen spilte også flere landskamper i denne perioden.

Knudsen har vært symptomfri siden hun avsluttet kreftbehandlingen for et år siden. Fremdeles vil hun rutinemessig bli kontrollert for tilbakefall i fire år fremover.

— Men jeg følger legens råd og ser på meg selv som frisk inntil annet er dokumentert, sier hun.

Varig merke

Kreftsykdom setter varig merke på alle som rammes. Slik er det også for Grete Knudsen.

— Nå prioriterer jeg bare de tingene i livet som virkelig betyr noe for meg, sier hun.

Øverst på listen står familien. Da sykdommen rammet, hadde hun ikke overskudd til å brenne like mye som tidligere for samfunnet rundt seg.

— Det var dager hvor jeg knapt orket å lese avisoverskriftene, sier hun.

Men nå er også samfunnsengasjementet tilbake. Hun har allerede vært styremedlem i Løv-Ham i flere år og er også varamedlem i regionstyret i Håndballforbundet.

Politiske venner

Partipolitikken har hun forlatt for godt. Medlemskontingenten i Arbeiderpartiet betaler hun fremdeles. Men hun har ikke vært på et eneste partimøte siden hun trakk seg fra stortingslisten for syv år siden.

Knudsen holder fremdeles tett kontakt med politiske venner fra tiden som rikspolitiker. Stortingspresident Thorbjørn Jagland er en av dem hun setter aller høyest.

Gode støtter

— Vi snakkes ofte om politikk, sier hun.

Tidligere Telenor-direktør og partifelle Tormod Hermansen og Oslo Arbeiderparti fremste stortingsprofil, Jan Bøhler, er også samtalepartnere. Av de lokale støttespillere nevner Knudsen Oddmund Søilen spesielt.

— Han tillot aldri at jeg bare skulle la tankene kretse om sykdommen min, sier hun.

Kvinneklubb

— Jeg setter også svært stor pris på venninnegjengen med eks-politikere Vi møtes ofte til rødvin og hyggelige samtaler. Og vi går fremdeles sent og legger oss. For ikke lenge siden var vi på tur til Roma sammen, forteller hun.

I denne klubben er profiler fra Knudsens glanstid i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse på 80- og 90-tallet kjernemedlemmer. Blant dem er tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck og tidligere kontorsjef, Britt Schultz.

Rådgivning

Denne uken fylte Knudsen 68 år. Men hun har ingen tanker om å bli pensjonist. Sammen med eks-ordfører Bengt Martin Olsen driver hun konsulentfirmaet GBM partner.

Martin Eilertsen