ANNE-GRETHE DAHL

Den med rutsjebane, du vet. Ved teaterets vestside.

Ifølge rapporten fra Strandberg er det dikterens føtter som skaper problemer. Bjørnson står nemlig med vekten på høyre fot, som på grunn av sprekker er blitt ustabil. Statuen sto faktisk i fare for å tippe over, men nå er det altså tatt affære. Tirsdag ble den eminente dikteren resolutt løftet opp med kran og tatt inn i kommunal varme for å bli undersøkt både nedenfra og innvendig.

— Nå kan vi endelig stille en nøyaktig tilstandsdiagnose, før vi bestemmer oss for hvem som skal utføre selve reparasjonen, forklarer kontorsjef Rune Hesjedal i grønn etat.

Etter Helena Strandbergs bergenske skulpturinspeksjonsrunde i mai, var det spesielt tre kunstverk som pekte seg ut som sterkt vedlikeholdstrengende: Sæverud-monumentet, Liggende poet og Bjørnstjerne Bjørnson - i den rekkefølgen.

— De to førstnevnte har vi allerede fjernet og begynt vedlikeholdsarbeidet på. Nå sto altså Bjørnson for tur. Akkurat hvor lang tid det tar å reparere ham, vet jeg ikke. Men nasjonaldikteren er i hvert fall på plass igjen innen våren kommer, lover Hesjedal.