— I Afrika bruker vi hele kroppen og all energi for å lovprise Gud. Dans som afrikanere, ikke som dere gjør i Norge, sier Success Chijoke Okeke (27).

I rundt halvannet år har han (27) bodd med NHH-professor Ola Gryttens familie på Eidsvågneset.

Nå står Okeke foran et fult forsamlingshus i Solheimsviken. Han har nemlig fått et oppdrag fra sin far. Han skal lede seremonien hvor Ola Honningdal Grytten fra Sunnmøre skal krones til høvding av den afrikanske igbo-stammen i Nigeria.

- En stor ære

— Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli høvding. Dette er en stor ære, sier Grytten.

GOD STEMNING: Ola Honningdal Grytten har vært frelsessoldat siden 1995. Under festgudstjenesten søndag danset han til krampen tok ham og sang av full hans.
Odd Mehus

Mange kjenner ham gjennom mediene som en av Norges fremste økonomiprofessorer. En del andre kjenner ham som en ivrig frelsessoldat i Frelsesarmeen.

Men under en festgudstjeneste søndag formiddag, ble Grytten altså — bokstavelig talt - kronet med tittelen nigeriansk høvding.

Gudstjenesten hadde naturlig nok et kraftig afrikansk preg. Både Grytten og bergensordfører Trude Drevland kastet seg ut i afrikansk dans.

Fikk afrikansk navn

NHH-professoren ble helt tilbake i 1987 kjent med den nigerianske studenten Thank God Okeke. De to bodde i hybelhus sammen. Grytten lovet da å gi hjelp i fremtiden til Okekes barn. Det er bakgrunnen for at Success nå bor på Eidsvåg.

På storskjerm fra Nigeria kunne Okeke senior fortelle at Grytten fra nå av kan tiltales med igbo-navnet Nwanne Di Na Mba.

— Det betyr "bror i et land langt unna", sa faren.

— Legger man merke til en person med et godt hjerte, kan kongen gi ham en ærestittel. Selv i igbo-land er vi blitt påvirket av Ola. Det vi gjør i dag er å sette pris på han, fortsatte sønnen Success Okeke.

Igbo-folket består av mellom 25 og 30 millioner mennesker og bor i de sørlige og østlige deler av Nigeria.

— Som å lese nekrologen min

Som høvding får ikke Grytten råderett over land i Nigeria, men han vil fungere som en rådgiver for igbo-stammen.

— Ola er en venn og rådgiver for oss alle. Jeg ønsker deres folk all lykke til og er stolt over å ha fått en sterk konkurrent i Ola, sa bergensordfører Trude Drevland.

Den nykronede høvdingen syntes skrytet ble litt i overkant.

— Det føles som å lese sin egen nekrolog. Men det er for så vidt noe jeg alltid har hatt lyst til, sa Grytten.

Ydmyk høvding

Selv om Ola Grytten ble hyllet som høvding, var det ingen tvil om at det for den kristelige organisasjonen Frelsesarmeen kun er én virkelig konge.

— Alle kroner må kastes til jorden når Jesus kommer og alle skal bøye seg i støvet, sa frelsessoldaten som innledet gudstjenesten.

Også Grytten var ydmyk om sin nye tittel.

— Jeg kan ikke ta med meg denne kronen når jeg en dag skal stå foran Gud. Det hjelper meg lite. Det viktigste er at jeg har mitt navn skrevet i livets bok.

KRONING: Ola H. Grytten ble kronet til høvding av Peter (bildet) og Success Okeke, som er sønner av Gryttens nigerianske venn Thank God Okeke.
Odd Mehus