SISTE: Det flyter fortsatt «helt greit» ved Trengereid, opplyste Vegtrafikksentralen ved 21.25-tiden. — Vi håper å slippe unna de verste køene, sier trafikkoperatør Tore Tysse.

Ventetiden i kolonne på Haugastøl har vært rundt seks timer, men like etter klokken 18 åpnet Hardangervidda.

E 134 over Haukeli åpnet kvart på syv.

Strekningen Hol-Aurland stenger klokken 22.00 i kveld på grunn av opprydningsarbeid.

Kilometerlange køer

Allerede ved 11-tiden ble det innført kolonnekjøring på Hardangervidda på grunn av uvær. I mellomtiden har køen på Haugastøl vokst. En BT-leser står i kø på Haugastøl og forteller at bilkøen rett før klokken 14 er mange kilometer lang. Hun har stått nesten tre timer. Én kolonne har kjørt i den tiden.

Det tok tid før kolonnene begynte å gå fordi brøytemannskapene jobbet med å tømme vidden for biler og å sette lapper på parkerte biler om at de ikke må begynne å kjøre på egen hånd.

- Filefjell er best

Trafikkoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen i Hordaland har i hele dag anbefalt de som skal over fjellet mellom øst og vest å tenke alternativer til Hardangervidda.

— Så får vi spredt trafikken mest mulig. Blir det helt sinnsyke køer på Hardangervidda, er folk tjente med å kjøre litt lenger, sier Sleire.

Sleire mener Filefjell er den desidert beste fjellovergangen mellom øst og vest i dag. Der er det åpent, og best vær.

Hemsedalsfjellet er også åpent enn så lenge, men kjøreforholdene er vanskelige. Det er glatt, særlig ned mot Borlaug.

— Det blir strødd med grus jevnlig, men det blåser og bilene kjører også vekk en del av grusen, sier Sleire.

Dette er situasjonen

Slik er status for fjellovergangene i 18.15-tiden søndag:

  • Rv. 7 Hardangervidda: åpnet like etter klokken 18.
  • Fv. 50 Hol-Aurland: kolonnekjøring. Ventetid ca to timer.
  • Fv. 52 Hemsedalsfjellet: åpent, kan innføres kolonnekjøring på kort tid.
  • E 134 Haukeli: åpent.
  • Rv. 13 Vikafjellet: Kolonnekjøring
  • E 16 Filefjell: åpent

Fin flyt inn mot Bergen

En god nyhet til alle som skal til Bergen med bil i dag, er at trafikken fra Trengereid og inn mot Bergen foreløpig flyter greit klokken 17.30. Sleire vil likevel ikke love at det holder seg sånn hele kvelden.

— Det er fortsatt en del biler som står i kø på fjellet. Vi får se hva som skjer når de kommer ned. Vi følger med, og politiet er også i beredskap til å være med på å diregere trafikken dersom det trengs, sier Sleire.

- Kilometer med kø bak oss

En av dem som er på vei hjem fra fjellet, er BT-journalist Tor Arne Fanghol. Fra Haugastøl rapporterer han om kilometervis med kø.

— Vi er nesten fremme ved bommen, men bak oss står køen i flere kilometer. En rekke biler har kjørt ut og snudd, sier Fanghol.

Til tross for den lange ventetiden, ser de fleste ut til å være ved godt mot.

— Folk ser ut til å ha fulgt rådene og tatt med seg varme klær, mat og drikke. Det kommer godt med nå. De fleste som er her, er nok vant med kolonner og derfor ganske tålmodige, forteller Fanghol.

Ga opp

BT har snakket med en av de som ga opp på Haugastøl. Etter to timer i ro, bestemte han seg for å kjøre over Hemsedalfjellet.

— Vi sto fortsatt ganske langt bak, og det begynte å bli kjølig i bilen. Da tenkte vi at vi like gjerne kjører litt lengre, men i alle fall kan holde oss i bevegelse, sier han.

Har du bilder fra fjellet? Send inn til BT på MMS 2211 eller epost 2211@bt.no!