Det melder politiet på Twitter ved 12.15-tiden fredag etter at en løe fylt med gassbeholdere og sprengstoff begynte å brenne i går ettermiddag. Det har allerede vært flere eksplosjoner i bygget.

Brannvesenet hadde problemer med slukkingen, fordi de måtte være forsiktige med bruken av vann på grunn av sprengstoffet. I stedet valgte de en kontrollert nedbrenning.

— Vi kom i et veldig dilemma. Gassbeholderne skulle vært kjølt ned med vann, men vi måtte være varsomme, sa brannkonstabel Ståle Hauge ved Lindås og Meland brannvern til BT søndag morgen.

— Noen ganger kan vi også skyte hull på gassflasker, men i dette tilfellet var det heller ikke aktuelt, fordi det også var dynamitt i bygningen.

Det var fortsatt små tilløp til flammer i bygget i dag.

Sprengstoffeksperter

Når dagslyset kommer fredag morgen vil brannvesenet vurdere på ny hvordan de skal håndtere situasjonen.

— Vi vil sannsynligvis tilkalle sprengstoffeksperter, enten fra Forsvaret eller fra et privat firma med spesialkompetanse, i løpet av dagen, sa Hauge.

Han fortalte at mannskaper har voktet bygningen i hele natt, og gassflaskene har vært kjølt ned med vann etter at de ble lokalisert. De skal ha falt ned da gulvet kollapset i den ene av byggets tre etasjer. Det er fortsatt usikkert nøyaktig hvor sprengstoffet befinner seg, og hvorvidt det er påvirket eller skadet av brannen.

Evakuert

Tre bolighus i nærheten var fortsatt evakuert.

— Det er usikkert hvor motstandsdyktig innpakningen er i en brann, sa Hauge.

- Hva oppbeverer de sprengstoff for?

— Nøyaktig bruksområde kjenner jeg ikke til, men det er ikke så uvanlig at man har sprengstoff på gårder, sier Hauge, som opplyser at huseier har vært samarbeidsvillig og gitt brannvesenet gode opplysninger.

Sikkerhetssone

Det var ved 14-tiden første juledag at brannvesenet rykket ut til brannen i løen i Vikavegen, på Hundvin i Lindås. Huseier opplyste om at det var gass og sprengstoff i bygget. Det ble opprettet en sikkerhetssone rundt låven - der det ikke var dyr - på 200-300 meter.

Gassen skal dreie seg om flasker med oksygen, sveisegassen acetylen samt propangass. Mannskaper fra Austrheim, Lindås og Meland jobbet i går på åstedet med alle sine tankbiler.

Mellom 15 og 20 brannfolk var i sving.