Finn frem paraplyen! Himmelen åpner seg over hele Vestlandet onsdag.

— Det har vært veldig fint og rolig i november. Nå får vi mye vind og vær, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen hos Vervarslinga på Vestlandet til bt.no.

40 millimeter på ti timer

Bergen fikk en forsmak forrige fredag. Da kom det 40 millimeter nedbør på ti timer - langt over halvparten av alt som kom tidligere i måneden.

— Det blir omtrent det samme onsdag, sier Andersen.Yr.no har lagt ut følgende melding: «Fra onsdag ettermiddag ventes lokalt mye nedbør».

Det er en front kommer inn over og går gjennom hele Vestlandet. Det blir mest nedbør i Sogn og Fjordane. Vinden vil øke på fra tidlig morgen, det blir litt nedbør først på dagen, så øker det på. Etter en pause natt til torsdag, deiser et nytt lavtrykk inn over oss.

— Og slik holder det på, sier meteorologen.

Ingen veier stengt

Veitrafikksentralen i Hordaland har ikke tatt spesielle forholdsregler ennå.

— Ingen veier er stengt foreløpig, og vi går kun ut med melding når det er ekstremvarsel, sier vaktoperatør Jahn Marøy.

- Hva med de rasutsatte veiene?

— Det er rasfare over hele Vestlandet, for å si det sånn. Det er nesten umulig hvor det eventuelt blir problemer. Men folk må være forsiktige, sier Marøy.

Det er rasfare over hele Vestlandet, for å si det sånn... Folk må være forsiktige. Jahn Marøy, Veitrafikksentralen

Han frykter også at «en og annen kum» vil bli overfylt i løpet av onsdagen.

Rekordhåpet regnet bort

Optimistisk nok skrev bt.no nylig om den teoretiske muligheten for at årets november kunne bli den tørreste på 60 år, men det håpet er grundig knust allerede før onsdagens runde.

For en uke siden la FNs klimapanel frem en ny rapport som viser at vi kan regne med hyppigere tilfeller av kraftig nedbør, i tillegg til flere og mer langvarige hetebølger i enkelte regioner.

Rapporten er den mest omfattende som til nå er laget om sammenhengen mellom klimaendringer og ekstremvær. Flere hundre forskere har arbeidet i tre år med rapporten, som bygger på en lang rekke forskningsarbeider.

Snø i fjellet i helgen

Den gode nyheten for vintersportfolket er at det blir snø i fjellet i helgen. Også lokale skianlegg kan få snø.

— Det kommer an på hvor høyt de ligger. Jeg tør ikke si noe om snøgrensen - det er ikke så lett å si hvor kaldt det blir. Men det ser ut som temperaturen går ned fredag ettermiddag og at det blir snø i fjellet, sier Andersen.

Tips om været? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

BLÅTT OG VÅTT: Slik ser nedbørsprognosen ut midt på dagen onsdag.
YR.NO