Det måtte i så fall være å spise alle pepperkakene, for en mer velluktende by finnes nok ikke utenfor eventyrene. Duften av julebakst og tung glasur ligger tungt i luften helt ut i gangen, der en imponerende rekke av små og store mennesker venter utålmodig på den tradisjonelle åpningen av verdens største pepperkakeby.

Se video!

– Uff, var det ikke en veldig lang kø i år da? sier en travel mor, der hun stiller seg helt bakerst med sønnen.

– Nei da mamma! trøster 5-åringen bestemt, og drar henne inn i folkemengden. Tullemamma! Kan ikke gå glipp av pepperkakebyåpningen vel!

– Åååå, se der!

Til en spesialkomponert versjon av «Pepperkakesangen» fra Hakkebakkeskogen på trompet, skrider Galleriets senterleder Geir Kaland og assistent Frida høytidelig til verket. Ordfører Friele blir omskapt til pepperkakebyborgermester Friele, komplett med kjede i brunt og hvitt.

– Gratulerer med dagen! Så gøy at så mange er kommet for å være med på å åpne en hel by! sier den nybakte borgermesteren, klipper snoren og erklærer den 16. pepperkakebyen for åpnet.

– Holdt godt fast i barnevognen, sier en pappa idet alle små kakebakere rykker frem mot inngangen.

Byen åpenbarer seg i alt sitt velduftende fløyelsmørke og stjernelys. Et unisont «ååååh» kommer fra de yngste i folkehavet, og pekende fingrer strutter i alle retninger.

Brunt på hvitt

Her er hundrevis av barnehager, minst to sjørøverskuter og Den blå steinen, der seigbergensere og én seigstril står og venter under paraplyer. Danskebåter, en borg, flere slott, Bergen museum, et fisketorg med fiskehall og mange detaljerte lekeplasser. Nsumba barnehjem i Uganda har også fått plass. Og en fullsatt Brann Stadion som hyller sitt lag. «Seriemester 2007» står det.

– Brunt på hvitt forplikter, sier borgermesteren og oppfordrer hele Brann-laget til å ta turen innom.

På sin runde i by'n blir han stadig stoppet av barn som vil knipse ham sammen med sitt hus.

Stine Marie Langum (4) synes det er kjempeenkelt å lage pepperkakehus. I hvert fall når hele Toppemyr barnehage hjelper til.

– Vi bare bakte pepperkaker, limte det sammen, tok glasur på og pyntet med nonstop og seigmenn! forklarer hun, men er litt skuffet over at ingen av husene skal spises akkurat i dag.

– Når 10.000 i Bergen og omegn går sammen om å skape noe, har det en tilleggseffekt utover det sjarmerende, sier borgermester Friele, som har pepperkakebyen som en klar høydare i sine juleforberedelser.

Helt kake!

Årets by blir den siste på Galleriet. Lokalene fylles av verdens første felles NIKE/Adidas concept store. Men forhåpentligvis får Bergen verdens største pepperkakeby til neste år også.

– Jeg kan garantere at vi skal gjøre alt vi kan for å få det til, sier senterleder Kaland. Tilbakemeldingene så langt er gode, og senterlederen sover foreløpig godt om natten. Men at det blir trist 30. desember når byen tas ned, tviler han ikke på.

Med mandariner og pepperkaker i hånden, er det flere i byen som ikke har lyst til å gå hjem helt ennå. Til tross for at flere av de voksne føler seg litt kake.

Mamma og mormor får så vidt lokket Julie Henriksen Vågenes (4 ½) ut på en liten bollepause, men så er det rett tilbake til DFDS Seaways i pepperkakeversjon. Det blir sikkert ikke siste gjenvisitten.

Rune Sævig
Rune Sævig
Rune Sævig
Rune Sævig